След-и

Проф. Михаил Неделчев представи творчеството на Пламен Антов в гр. Монтана

Представяне на книгите „Поетът е хтонично същество”, „Тотемът на вълка. Неполитическото” и „Граници на забавяне”

Проф. Михаил Неделчев представи творчеството на Пламен Антов в гр. Монтана


На 11.04.2016 г., в Художествена галерия „Кирил Петров” – гр. Монтана, проф. Михаил Неделчев представи книгите на Пламен Антов – „Поетът е хтонично същество”, „Тотемът на вълка. Неполитическото” и „Граници на забавяне”.

„За Пламен Антов се говори и пише много трудно. В текстовете си той непрекъснато разсъждава. Това е литература, която „мисли” за литературата. Творчеството му е доста многообразно. Основното е, че той винаги пише готови, цялостни книги. Има цялостни замисли, а книгите му са дълбоко концептуални. Той е ученият поет, който често със средствата на поезията прави трактати, но същевременно отрича учената литература. Неговата поезия е наситена с културни препратки. Пламен Антов съгражда най-различен тип литературни текстове, митове, литературни сюжети” - сподели мнението си проф. Михаил Неделчев.

В книгата „Тотемът на вълка. Неполитическото” авторът показва своя култ към пътешествия, в частност към пешеходството и своята страст по градовете. Книгата е посветена главно на природата и съдържа лаконични и философски вглъбени стихотворения. „Неполитическото” в нея е радикалната критика на автора за политиката. Авторът представя сложна игра със значенията. В творчеството му има отказ от думите, от словото, от езика и същевременно има възхвала към литературата. Основни теми са: мотивът за вълка, огледалото, минимализма в изкуството, пешеходството, Балкана и самотата.

Сборникът с разкази „Граници на забавяне” е бавна проза, изискваща бавно четене. Това е най-любовната книга на Пламен Антов. Има усъмняване във възможността да се напише цялостна литература. Не е ясно и дали историите изцяло са се разгърнали. Важни образи в книгата са „фотографът и художникът”. Те представят описването, писането като отнемане или затвърждаване на личността – различни посоки в книгата.

От стихосбирката „Поетът е хтонично същество”, която е последната книга на Пламен Антов, чухме откровено политическата поема „Орфей”, която съставлява една трета от книгата и „Епилог в деня на разстрел”. Проф. Михаил Неделчев определя тази книга като „най-радикалната книга на Антов, която е завършек на целия цикъл”. „Поетът е хтонично същество” е философска книга. Не е публицистична, политическа лирика. В нея се среща игра между природата и културата. Това е трудна поезия, която силно, ярко и авторитетно присъства в съвременната българска литература, а Пламен Антов е един от най-интересните, най-образцовите съвременни български писатели.

Пламен Антов е роден на 12.08.1964 г. в гр. Монтана. Доц.-доктор е по филология в Института за литература – БАН. Автор е на поезия, белетристика, есеистика, публицистика, драматургия, литературна критика и теория, на множество публикации в специализирания литературен и научен печат, както и на четиринадесет книги.  Носител е на национални награди за поезия и драматургия. Член е на Сдружението на българските писатели и Дружеството за изучаване на XVIII век. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
12.04.2016 г. 10:22
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23325-prof-mihail-nedelchev-predstavi-tvorchestvoto-na-plamen-antov-v-gr-montana