След-и

„В ада на войната” - Дневник на Ангел Гергов Ангелов за Първата световна война

Представяне на документалната книга в РБ "Гео Милев" - гр. Монтана

„В ада на войната” - Дневник на Ангел Гергов Ангелов за Първата световна война


На 24.03.2016 г. в РБ „Гео Милев”, Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите – Монтана и преподавател по български език и литература представи документалната книга на Ангел Гергов Ангелов за Първата световна война „В ада на войната”. Срещата бе съвместно организирана от Община Монтана, РБ „Гео Милев” и Дружество на краеведите – Монтана. Книгата „В ада на войната” е издадена с любезното съдействие на Община Монтана, по повод 100-годишнината от включването на България в Първата световна война.

„Да се води дневник не е лесна работа. Искат се воля и постоянство. Дневник си водят повечето от креативните културтрегери. Необикновеното на дневника „В ада на войната” е, че авторът му има съзнанието на участник в огромната световна касапница, отнела живота на 10 милиона души. Неговият дневник не представя войната теоретично, учебникарски или вестникарски – в дневника земята гори, а сред тоя огнен ад са хората – и нашите, и враговете” споделя Стефан Стефанов, благодарение на който дневникът е издаден в книга.

Подофицер Ангел Гергов Ангелов е роден през 1890 г. в с. Славотин. По време на Първата световна война се издига до младши подофицер, бил е и ефрейтор. Има ясни доказателства, че е участвал и в Балканската, и в Междусъюзническата война. Той води своя дневник в продължение на 5 години, пишейки с молив много дребни букви върху две тефтерчета. Има откъснати, изгубени страници, нечетливи думи и изречения. При разчитането на текста, Стефан Стефанов често е използвал увеличителни лупи. Интересното е, че дневникът е запазен в автентичен вид, заедно с всички пунктуационни, граматични и правописни грешки.

Участие в срещата взеха: Йордан Герасимов – историк, краевед, архивист, работил като директор на Държавен архив – Монтана, Горан Аврамов – общински съветник, Славко Григоров – краевед, Ангелина Емилова – началник отдел Държавен архив – Монтана, наследници на Ангел Гергов Ангелов, Десислава Аврамова – преподавател във II СОУ „Никола Йонков Вапцаров”.


Автор: Веселина Младенова
25.03.2016 г. 10:23
Посетено: 1013
Етикети: дневник, представяне на книга, Монтана, РБ Гео Милев, Ангел Гергов Ангелов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23188-v-ada-na-voynata-dnevnik-na-angel-gergov-angelov-za-parvata-svetovna-voyna