След-и

Пролетните празници на българина - традиции и приемственост

По случай Първа пролет

Пролетните празници на българина - традиции и приемственост


Пролетта настъпи и в Читалнята на РБ „Гео Милев”. На 21 и 22 март, срещата на тема „Пролетните празници на българина – традиции и приемственост”, с участието на  деца от ЦДГ №7 „Приказен свят”, ЦДГ №2 „Незабравка” и представители на пенсионерските клубове в гр. Монтана, се превърна в незабравим празник. Срещата има за цел да осъществи връзката между поколенията и да запази живи традициите, свързани с обредността на българите.

„Празникът – това е лицето на един народ. Българските празници съчетават древни традиции и вярвания. Всички те имат една цел – излизане от битовото. Празникът е забравяне на ежедневието, опразненост от баналност и дребнавост, и приближаване към най-желаното състояние на човека – сред звуци, багри, смях, живот. И общуване. Празниците са желани и обичани от всички нас. Те ни дават възможност да бъдем сред най-близките и обичани от нас хора, зареждат ни с топлота и сигурност, вяра и надежда. Емоциите, които ги съпътстват, оставят у нас спомени за цял живот”. С тези думи Снежана Стоянова – завеждащ отдел Читални към РБ „Гео Милев” - приветства гостите. Тя беше подготвила мултимедийна презентация за българските пролетни празници и обреди.

Децата от ЦДГ №7 „Приказен свят” и ЦДГ №2 „Незабравка” поздравиха присъстващите с невероятните си изпълнения на пролетни стихотворения, песни и фолклорни танци.

Екипът на отдел Читални на библиотеката, бяха подредили етнографски кът, свързан с бита на българина, съдържащ носии, пътеки, черги, плетени чорапи, както и изложба на книги от библиотечния фонд, включваща „Българския традиционен календар”, „Празници на българите с легенди и предания”, „Български великденски обреден фолклор”, „Етнография на България” и други.


Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
22.03.2016 г. 12:04
Етикети:
приемственосттрадицииМонтанасрещипразник
Регионална библиотека Гео Милев
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23166-proletnite-praznitsi-na-balgarina-traditsii-i-priemstvenost