След-и

"Колажите на "24 часа" в Сливен

В. "24 часа" гостува с изложба за 24 май

◊  СЪБИТИЕТО

Екипът на в. „24 часа” стана част от празничните прояви в Сливен за отбелязване Празника на буквите, словото и духовността – 24 май. Тук гостуваха главната редакторка на изданието – Венелина Гочева и двама от художниците - автори на изложените в галерия „Май” колажи.

Поканените журналисти, общински съветници и гости на празника бяха посрещани от съорганизаторката на инициативата – кореспондентката на в. „24 часа” в града под Сините камъни, Росица Сандулова.


◊ ПОВЕЧЕ 
        
Главната редакторка на в. „24 часа” Венелина Гочева откри изложбата и подари на Й. Лечков два колажа: единият, посветен на сюблимната му за България футболна изява на световното първенство, и друг – по шеговитото й определение - на „селскостопанска тематика” (с алюзия към програмата „Сапард”). Тя подчерта, че „героите” на колажите са лица с национална значимост, разкри насочеността на жанра, силата на въздействието му чрез изразителната визуална информация, сгъстения коментар за личностите и обектите на колажите и ролята им – самостоятелна или илюстративна, на важни събития и случки от обществено-политическия живот у нас. „Обектите” са предимно хора от т.нар. политически елит и техните решения и действия, предизвикали нееднозначен или негативен отзвук в обществото, бизнесмени, хора от сферата на попкултурата и др.

Зрителите се спират пред колажа, показващ участниците в „съвременния политическия белот”, пред друг - с невидимата сянка на Ленин зад гърба на малкия ученик Сергей Станишев, разглеждат Симеон Сакскобургготски и напълзелите го „мравки” – отлюспените от НДСВ политици от „НИЕ”, впечатляват се от успоредяването като „младоженци” на В. Сидеров и Азис и др.

Празникът на в. „24 часа” в Сливен продължи с ритмите на столични музикални състави на площад „Хаджи Димитър”.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.05.2006 г. 01:32
Етикети:
Посетено:
546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2316-kolazhite-na-24-chasa-v-sliven