След-и

Радио София на БНР с инициатива „Да съхраним българското“

Експозиция от повече от 30 авторски кукерски маски за Сирни заговезни

Радио София на БНР с инициатива „Да съхраним българското“

В Централното фоайе на Българското национално радио си подадоха ръка духът на миналото и духът на бъдещето в инициативата на Радио София на БНР „Да съхраним българското“. Миналото е представено чрез повече от 30 авторски кукерски маски за Сирни заговезни, а бъдещето - от учениците от V до VII клас на столичното 143 ОУ „Георги Бенковски“.

Близо два месеца учениците от училището и техният ръководител по изобразително изкуства Виолин Неделчев са работили над маските. Така екипът на Радио София провокира уважение към народните традиции и обичаи, като почита празниците не само чрез любопитни рубрики в програмата си, но и чрез социални инициативи.

Експозицията беше открита от началника на Столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева и от директора на Радио София Митко Димитров в присъствието на представители на администрацията на Столичната община, Синдиката на българските учители, преподаватели по изобразително изкуство, медии и личности от творческите среди.

„Вярвам, че ще успеем да прогоним лошата енергия и от БНР, и от останалите институции, защото те се нуждаят от позитивизъм и градивност в името на хората“, каза г-н Димитров при откриването.

Сирни заговезни е важен празник в народния календар, обозначаващ границата между зимата и пролетта – възраждащата се природа. Това е времето на кукерите, които чрез магически танци и страшни маски плашат и гонят злите духове, за да е здрава и успешна годината.

На церемонията по откриването на изложбата „Да съхраним българското“ ученици от 143-то ОУ пяха, представиха шопски хумор и обичая Хамкане, а танцов състав „пендари“ от читалище „Възраждане“ игра хоро.

Експозицията ще продължи до края на месец март.


Автор: Светла Стойкова, БНР
15.03.2016 г. 17:15
Посетено: 684
Етикети: концерт, празник, Сирни заговезни, изложба, инициатива, БНР, Да съхраним българското
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23112-radio-sofiya-na-bnr-s-initsiativa-da-sahranim-balgarskoto