След-и

Първи рецитал на младата пианистка Мила Михова

Проект на Къща-музей „Панчо Владигеров” за представяне на нови таланти

Първи рецитал на младата пианистка Мила Михова

Мила Михова по време на концерта


На 10 март 2016 г. най-верните почитатели на клавирната музика изпълниха Къща-музей „Панчо Владигеров” в София, за да се потопят във великолепното изпълнение на Мила Михова – една млада и виртуозна изпълнителка, абитуриентка от СМУ, подготвяща се вече 11 години в класа по пиано на Емилия Канева. В момента тя е ученичка на проф. д-р Борислава Танева.

Стилът на Мила Михова (р. 1997 г.) се отличава с прецизна техника, изискано извличане на звука и свободна интерпретация на всяко произведение.

Желаем ѝ да завладее световните сцени!

Досега Мила Михова е участвала в Международния фестивал за съвременна музика („Pianisimo”, 2013), в клавирни концерти в Студио 1 на БНР, в Музея „Земята и хората”, в Замъка „Фестетик” (Унгария), в Новогодишния музикален фестивал (2015) и др. През 2014 г. тя е избрана да участва в престижния фестивал и майсторски клас за камерна музика „Musica Mundi” (Белгия).

В програмата на този първи самостоятелен рецитал прозвучаха произведения на: Лудвиг ван Бетовен – Соната оп. 31, №3; Димитър Ненов – „Пасторал” и „Гайда”; Ференц Лист – Етюд по Паганини № 6; Йохан С. Бах – Прелюд и Фуга, фа диез минор, I тетрадка; Фредерик Шопен – Полонез-Фантазия оп. 61; Панчо Владигеров – „Есенна елегия”.

Домът на композитора Панчо Владигеров на ул. „Якубица” №10 в кв. „Лозенец”, в който той живее от 1951 г. до смъртта си през 1978 г., днес е превърнат в музей, който си е поставил за своя задача и главна мисия да бъде не само застинало музейно пространство, а и културно-музикален център на столицата – място за срещи, музика, хора, събития, каквото е било приживе на композитора. Особената атмосфера на Владигеровия дом, пианото и роялът на композитора, които са в много добро състояние, създават прекрасни условия за организиране на майсторски класове, музикално-образователни концерти, презентации на дискове, книги – художествена и музикална литература, временни изложби, чествания и годишнини, концерти.

Директорката на Къщата-музей „Панчо Владигеров” изрази надеждата си, че младите музиканти ще открият за себе си това духовно пространство и ще изнесат тук концерти.



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
12.03.2016 г. 17:45
Посетено:
1756
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23090-parvi-retsital-na-mladata-pianistka-mila-mihova