След-и

По далечните бродове на Иван Давидков

Литературно четене по случай 90 години от рождението на писателя

По далечните бродове на Иван Давидков


Днес в РБ „Гео Милев” в Монтана се проведе литературно четене под надслов „По далечните бродове на Иван Давидков”. Юлия Андреева – главен библиотекар и завеждащ отдел Краезнание и Параскева Анастасова – главен учител във Второ СОУ „Никола Йонков Вапцаров” – гр. Монтана представиха мултимедийна презентация, включваща любопитни факти от живота и дейността на Иван Давидков. Тя бе прекъсвана от изпълненията на ученици, рецитиращи литературни произведения на писателя. Всички участници в четенията получиха награда, осигурена от Община Монтана – книгата „Тайната вечеря в Царска Бистрица” на Анастас Стоянов. Събитието бе организирано съвместно с II СОУ „Никола Йонков Вапцаров” – гр. Монтана.

Гости на събитието бяха: Мариана Иванова – старши експерт по български език и литература при РИО – Монтана, Тодор Тодоров – учител, последователно зам.-директор и директор на средни училища в гр. Монтана, Ценка Еленкова, Стефан Стефанов – председател на Дружеството на краеведите в Монтана, Станимир Стаев – племенник на писателя Иван Давидков, който предостави за днешната изява картини на писателя от своята лична колекция.

На 9 март се навършиха 90 години от рождението на Иван Давидков – наш земляк, поет, прозаик, есеист, преводач и художник. Роден е през 1926 г. в село Живовци, обл. Монтана. Учи в гимназията в гр. Берковица, след което завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, със специалност „Славянска филология”. Работи като главен редактор на издателство „Български писател”, литературно приложение на детския вестник „Септемврийче”, списанията за деца „Пламъче” и „Славейче”. На двадесет и три години е приет като най-младия член на Съюза на българските писатели. Автор е на много прекрасни книги за деца, сред които: „Съзвездието на светулките”, „Далечни бродове”, „Люлякови люлки”, „Момче с фенерче”, „Венец на пролетта” и други. Написал е десетки стихосбирки, поредица от романи и книги с есеистика за възрастни. Негови книги са преведени в Полша, Русия, Великобритания, Чехия. Иван Давидков разделя времето си между литературата и живописта и създава прекрасни картини. Благодарение на ХГ „Кирил Петров” – гр. Монтана, публиката успя да се наслади на някои от тях, донесени специално за събитието.

След проведеното литературно междучасие „Познаваме ли писателите от нашия край?”, в което бяха представени писателите от нашия край, писали за деца и „Виртуална разходка в гр. Монтана”, литературните четения, по инициатива на Краеведския отдел на РБ „Гео Милев”, вече се превърнаха в традиция. Целта на тези четения е да предизвика интереса на учениците към родната история, култура, към личностите и събитията, да допълни и разшири познанията им, да ги запознае с миналото на родния край, като информацията им се поднася по актуален и интересен начин.

 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
10.03.2016 г. 16:46
Посетено:
1193
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23078-po-dalechnite-brodove-na-ivan-davidkov