След-и

Български културен институт Лондон и Българското посолство в Лондон тържествено отбелязаха Националния празник 3 март

138 години от Освобождението на България бяха отбелязани с богата културна програма и прием в Българското посолство в Лондон

Български културен институт Лондон и Българското посолство в Лондон тържествено отбелязаха Националния празник 3 март
Специални участници в програмата бяха Валя Балканска и Петър Янев


Български културен институт Лондон и Българското посолство в Лондон тържествено отбелязаха Националния празник 3-ти март

138 години от Освобождението на България бяха отбелязани с богата културна програма и прием в Българското посолство в Лондон.

Присъстващите гости имаха възможност да разгледат изложбите „Свобода и национално съзнание“ и „Границите на България през вековете“, специално подготвени от БКИ Лондон за отбелязването на Националния празник. Експозициите включващи 25 фотоса и 10 карти показват и разказват за началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност, за основните периоди в борбата за Освобождението, както и движението на границите на България по време на управлението на различните български царе.

Официалната част бе открита с националния химн на България. Приветствие към гостите отправи посланикът на България в Обединеното кралство Н.П. Константин Димитров, който акцентира върху значението на датата 3-ти март в българската история и култура .

Специални участници в културната програма на вечерта, подготвена от Български културен институт Лондон, бяха космическият глас на България Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, вокалният ансамбъл „Перегрина Енчантика“, музикантът Цветелин Андреев и Антония Маркова – солист на представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Тържественото честване на Националния празник събра в Салоните на Българското посолство над 150 представители на българската общност, ръководители на чуждестранни организации, дипломати, както и културни и образователни дейци.


Автор:
Български културен институт Лондон
Публикация:
04.03.2016 г. 18:18
Посетено:
1264
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/23030-balgarski-kulturen-institut-london-i-balgarskoto-posolstvo-v-london-tarzhestveno-otbelyazaha-natsionalniya-praznik-3-mart