След-и

„България в потури, но с цилиндър“ - книга, която в забавността си може да събуди неочаквано сериозни асоциации

Премиера на новата книга на Петя Александрова

„България в потури, но с цилиндър“ - книга, която в забавността си може да събуди неочаквано сериозни асоциации


На 25 февруари в столичната книжарница „Хеликон – България“ се състоя премиерата на „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова. В книгата са събрани 50 очерка, засягащи както живота на известни личности, така и множество събития, свързани с културния живот в България през XIX–XX век.

За авторката новата й книга е като машина на времето. С нея тя се пренася от днешния свят в света на миналото – пространство, в което по нейни думи се чувства уютно. Обективна, интересна и непредубедена, „България в потури, но с цилиндър“ ни връща в едно друго време с хумор, но и с малко съжаление по наивните романтични идеали.

За героите, епохата, проблемите и основните послания на книгата говори проф. Симеон Янев. Според него тя е каталог за сюжети, готови интриги, майсторски обработени подробности от живота, способни да отведат до истинските му комични и трагични дълбини.

Споделяйки любопитни факти за Елисавета Багряна, Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Петко Славейков, Змей Горянин, Йордан Стубел, Кръстьо Стоянов Пишурка и много други, Петя Александрова засяга сериозни проблеми на тогавашното общество, които не звучат по-малко актуални и днес.

В края на представянето проф. Янев похвали писателката за професионализма и поздрави екипа на Издателска къща „Хермес“ за идеята да даде живот на тази книга, която в забавността си може да събуди неочаквано сериозни асоциации.

След професора думата имаше авторката. Тя разказа за това как се е родила идеята за книгата и за предизвикателството, пред което се е изправила, започвайки да пише „България в потури, но с цилиндър“. Сподели за проучванията, които е трябвало да направи, и за живия си интерес към България отпреди 150 години. Трогната от добрите отзиви не само сред зрялото, но и сред младото поколение, Петя Александрова благодари на всички, които са оценили труда й. И в типичния за нея шеговит стил разказа някои любопитни истории от книгата – и не само.

Вечерта завърши с приятни разговори, жив интерес от страна на публиката и много автографи – за малки и големи читатели.

Издателска къща „Хермес“ благодари на любезните ни домакини от книжарница „Хеликон – България“ и на всички приятели и почитатели на Петя Александрова, които ни уважиха с присъствието си.


Автор:
Деси Добрева
Публикация:
26.02.2016 г. 15:17
Посетено:
1336
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22992-balgariya-v-poturi-no-s-tsilindar-kniga-koyato-v-zabavnostta-si-mozhe-da-sabudi-neochakvano-seriozni-asotsiatsii