След-и

Маргарита Петкова на бис!

60 лета и толкова пъти „Браво!”

Маргарита Петкова на бис!

Маргарита Петкова - авторски рецитал


„Марги, следващия път искаме зала 1 на НДК!... Не, зала „Армеец”, „Искаме още, няма да си тръгваме...” – такива възгласи се чуваха на 24 февруари 2016 г. в претъпкания Чешки център в София, който се оказа маломерен за стотиците почитатели на поетесата Маргарита Петкова, дошли от цялата страна за нейния 60-ти рожден ден. Нетърпеливите читатели разграбиха нейното най-ново изящно томче „Болката отляво” (ИК „Персей”) и я затрупаха с подаръци и цветя още преди началото на рецитала ѝ.

Повече от половин час издателят Пламен Тотев не можеше да успокои любителите на автографи, обградили поетесата, за да даде старт на вечерта. Той припомни, че вече 12 години излиза поредицата от луксозни томчета, посветени на българската и световна любовна лирика. В тази поредица блестят „Обичам те” (световна любовна лирика), „Да те жадувам” (българска любовна лирика и диск с най-хубавите любовни поппесни), „Светът е за двама” (световни любовни сонети), „Само за теб” (българска женска любовна лирика), „И сенките ни тихо ще се слеят” (Пенчо Славейков и Мара Белчева), „Не бой се и ела” (Яворов, Мина, Лора и Дора Габе), „Аз искам да те помня все така” (Дебелянов), „Ако ти си отидеш за миг” и „Ти си любовта“ (Евтим Евтимов), „Обич безумна и свята” (Елисавета Багряна, Дора Габе и Боян Пенев), „Копие, захвърлено с любов” (Микеланджело). 

Книгата на Маргарита Петкова е антологична, с нейните най-известни любовни стихове, много от които са популярни песни, изпълнявани вече три десетилетия от Богдана Карадочева. Съдържа и четири съвсем нови стихотворения. Блестящият дизайн е осъществен от художничката Ралица Денчева и от оформителя Стефан Тотев.

Но кой е прословутият Иван от шлагера „Иване, Иване...”, на кого са посветени и други емблематични творби на Марги, откъде се спуска вдъхновението – на всички тези въпроси издателят е търсил отговори от поетесата. „Тази книга Пламен я направи зад гърба ми, като в един момент започна да ме разпитва. Но аз не съм и имала намерение да съобщя имената, номера на обувките или личните карти на мъжете в моя живот... Болката отляво никога не отминава, но точно това ни държи живи – от мъка или от радост, болката е важна” – призна Маргарита Петкова. Под нестихващи аплодисменти авторският рецитал включваше над 10 творби, а публиката рецитираше шепнешком с авторката:

Жената на 60

Жената на 60 е бита карта,
обаче е все още Дама-коз.
В кръвта ѝ е страстта ѝ към хазарта
и нищо не поставя под въпрос.

Жената на 60 е стара чанта,
ще каже някой голобрад хлапак.
Но тя пък знае всички тути-кванти –
не може никой да ѝ сложи крак.

Жената на 60 е просто – чудо!
За истинския мъж – жена-мечта.
Тя притежава дяволската лудост
да завърти край себе си света.

Жената на 60 не казва „Стига!”,
към нея се върви по остър ръб.
Тя само с бегъл поглед изпод мигли
да просне може всеки мъж по гръб.

Жената на 60 те предизвиква –
не става да я вържеш със въже.
Дори край печката – си тананика:
„Мъже и вино! Вино и мъже!”.

„Ние с Марги се познаваме от около 30-годишни и аз много се радвам, че доживях до днес, когато и тя е на 30 по две. Много я обичам, тя е безкрайно талантлива, искрена, чувствителна... Тя цялата е една болка отляво” – каза Богдана Карадочева.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
25.02.2016 г. 19:14
Посетено:
9599
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22988-margarita-petkova-na-bis