След-и

Националният военноисторически музей отбеляза 143 години от гибелта на Васил Левски

Ученици от столични училища се включиха активно в образователните програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес“

Националният военноисторически музей отбеляза 143 години от гибелта на Васил Левски

В деня, в който отбелязваме 143-тата годишнина от обесването на Васил Левски, стотици избраха да отдадат своята почит към Апостола в Националния военноисторически музей.

Повече от 600 ученици от столични училища се включиха активно в образователните програми на тема: „Васил Левски – вчера и днес“, съпреживявайки пътя към безсмъртието на една от най-светлите личности в българската история. Много от тях спонтанно решиха да изразят своето преклонение пред делото му, като рецитираха стихотворения, посветени на Дякона. Децата бяха впечатлени от съхраняваните в Националния военноисторически музей негови вещи и проявиха голямо любопитство за тяхната история и начина, по който са се запазили до наши дни и са дошли в музея, където всеки българин може да ги види. Голямо любопитство у тях породи кръстчето на Левски, в което е намерен кичур от косата му.

Силен интерес сред посетителите предизвика аудио-визуалната инсталация, която възкреси спомена за Апостола чрез неговото най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала му за свобода. Неговият завет, запазен в тефтерчето му, неговите думи, запазени в кореспонденцията му, докоснаха хората и 143 години по-късно те звучаха актуално.

Традиционно, и тази година Христина Богданова – праправнучка на сестрата на Апостола – Яна, заедно със своите деца бяха гости на музея, за да почетат паметта му.

 


Автор:
НВИМ
Публикация:
20.02.2016 г. 14:36
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22948-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-otbelyaza-143-godini-ot-gibelta-na-vasil-levski