След-и

Моят живот. Да имаш ляв палец

Литературно четене на книгата на Анжела Пенчева

Моят живот. Да имаш ляв палец
Снимка: Косьо Хаджигенчев

 
На 10 февруари 2016 г. в Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата от 18,30 ч. при силен интерес от страна на медии и граждани се проведе литературно четене на книгата „Моят живот. Да имаш ляв палец“.
   
В него текстове, написани от Анжела Пенчева бяха прочетени от проф. Цветана Манева, доц. Снежина Петрова, доц. Възкресия Вихърова, Ирина Първанова-Раши. Модератор на събитието беше Стефан А. Щерев.
   
Литературното четене е първата инициатива от едногодишен проект, в който основно си партнират Нов български университет и издателство „Кибеа“. Партньори още са Съюз на артистите в България предаването „На кафе“ по Нова ТВ, „Дарик радио“, „Списание 8“, „Кафене БГ“.
   
Авторът на книгата Анжела Пенчева е млада жена с диагноза детска церебрална парализа. Тя си служи с тяло, което в съвременното общество приемаме за увредено. Тяло, в което живее непримирим човешки дух. В продължение на три години Анжела пише книга с левия си палец – една от малкото части на тялото й, която може да контролира съзнателно. Буква по буква, ден след ден тя разказва своята автобиографична история за волята, вярата и любовта, история за тържеството на човешкия дух, надмогване на телесното, история, в която всеки човек открива своя „ляв палец“.
   
Анжела Пенчева мечтае нейният глас да бъде чут, да отправи посланието си към целия свят и да бъде разбрана. Желанието й да заяви себе си, емоциите си и чувствата се проявяват не само в творческия й потенциал, а и в любовта й към театъра.
   
Първоначално тя прохожда на театралната сцена като актьор-любител, и е част от групата за Алтернативен театър с ръководител Кристияна Бояджиева – алумни, а след това е назначена заедно с още трима души като актьор-сътрудник в Университетски театър на Нов български университет.
   
Любовта на Анжела към творческото писане и театъра респектира и провокира един от най-емблематичните режисьори в областта на експеримента и иновативността доц. Възкресия Вихърова, която заедно със свикан от нея интердисциплинарен екип дава начало на проекта „Моят живот. Да имаш ляв палец“.

Това е едногодишен изследователски проект, който включва поредица от лекции, дискусии, литературни четения, тренингови сесии. Спектакълът с работно заглавие „Моят живот“ по книгата „Моят живот. Да имаш ляв палец“ е финалната част на проекта, чиито амбициозни цели са: да подпомогне обществената и социална интеграция  на хората с увреждания  чрез промяна на стереотипите относно възприемането им,  да изследва и развива театралния език, чрез участие на хора с увреждания, да осигури равноправни условия за творчество на артисти-любители, и да  развие езика, на който си взаимодействат човекът и технологиите.




Автор:
НБУ
Публикация:
16.02.2016 г. 13:44
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22924-moyat-zhivot-da-imash-lyav-palets