След-и

Пред Деня на влюбените: „Обичам те, любов”

Рецитал на Катя Кремзер в Booktrading – МОЛ „България”

Пред Деня на влюбените: „Обичам те, любов”

Катя Кремзер по време на рецитала


Поетесата Катя Кремзер пристигна от Виена специално за Деня на влюбените, за да представи в София новата си стихосбирка „Обичам те, любов” (Изд. „Лъчезар Минчев”). Тази нежно-очарователна книга излезе под редакторството на Маргарита Петкова през есента на 2015 г. Поезията на Катя събира овациите на стотици потребители във фейсбук, книгата вече беше представена в София и Пловдив през декември, на 11 февруари 2016 г. жителите на Стара Загора се радваха на рецитала на Катя, а на 13 февруари от 13 ч. книжарница „Буктрейдинг” в МОЛ „България” (София) се препълни от усмихнати, пълни с очакване за хубави емоции читатели. А и какво по-хубаво от поетичен рецитал, с който да изненадаш любимия човек!

За книгата говори Анжела Димчева:

„В повечето творби на Катя дебне някакво очакване; непоискано, но получено признание; ръце, които се докосват през огромни разстояния, вятър, нашепващ мечтания, погледи, пътуващи в една посока. Природата с многобразните се проявления се оглежда във всяка капка – дъжд, сълза или кръв. Самата поетеса определя експлозивния си натюрел и неговите проявления така:

Моят стих е любов, непресъхващ кипеж,
огледало, врата, безпорядък.
В зимна буря покълнала пролет, цъфтеж,
малък пристан, платната дочакал…

„Стихът, който не написах”

В елипсовидния рисунък на емоциите, вибриращи в дадено стихотворение, ще открием детска чистота и непосредственост, кристално любопитство, в което израстват красиви сенки – познание, породено от интуицията, която всяка жена би припознала като своя. Защото любовта – като еротика, зачатие и грижа за детето – е генетично заложена в женската природа. Непрекъснатото търсене на нейното изражение предполага посвещаване на другите, отказ от всякакъв егоизъм, сблъсък с неразбирането, но и морално, и духовно възвисяване, защото „на любовта цената е висока”…

Катя Кремзер възприема своето творчество като част от личната си мисия – да живееш като другите, но не безлично в тълпата, да се посветиш за другите, заради красотата, която в забързаното ежедневие не забелязваме. Ще открием тези мотиви в ред творби: „Кафе с чадър”, „Гара за двама”, „Ако не си разбрал”.”

Събралото се множество от различни поколения аплодира рецитала на Катя Кремер, в който звучаха десетина стихотворения от книгата: „Намери ме, любов”, „Гара за двама”, „Ден и нощ”, „Сонет – 6” и др. 

Гара за двама

Навярно е светът ти подреден,
А моят – приказно разхвърлян.
Аз нямам и един еднакъв ден,
(и как изобщо с теб се сбъднахме?)
Усетила друг полъх в утринта,
пътеката ще трябва да изправя.
С целувка да се срещнем под дъжда,
към мене ти се отклоняваш.
Пресечна точка – спирката „Любов“,
за нас, като че ли обезлюдена…
В прегръдка разтопили вечен зов,
далеч от разума и времето…
Политат бясно влакове в мъгли,
отново безусловно ни отнасят,
да продължим към своите съдби,
притиснали в ръка частица блясък…

Поетът Георги Атанасов говори импровизирано за две стихотворения – „Етюд за пролет” и „Сонет - 2”, които според него „затварят” спецификата на тази чисто женска лирика, своеобразен почерк на светоусещането, емоционалността и личността на Катя.

Повече от час поетесата раздаваше автографи на многобройните си почитатели, които вдигаха наздравици с шампанско...

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
14.02.2016 г. 09:37
Етикети:
изд. Лъчезар МинчевГеорги АтанасовАнжела Димчеванова книгапоезия
Буктрейдинг - МОЛ България
Катя Кремзер Обичам те любов
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22910-pred-denya-na-vlyubenite-obicham-te-lyubov