След-и

„Великите сопрани на България“ – триумф на българското оперно изкуство

„Великите сопрани на България“ – триумф на българското оперно изкуство
Aвторът на книгата Марин Бончев, проф. Светозар Донев и Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“

ВИП залата на Софийската национална опера и балет не успя да побере всички желаещи да се докоснат до голямото оперно изкуство и да споделят емоцията на представянето на книгата „Великите сопрани на България“. Книгата, посветена на големите български имена, покорили световните сцени, представиха изтъкнатият творец на съвременното българско театрално и музикално изкуство проф. Светозар Донев, авторът Марин Бончев и  Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“.

Пред препълнената зала проф. Светозар Донев сподели своята огромна радост от поканата именно той да представи тази книга, която „е принос не само за българската опера, но и за българската култура“. Той определи автора като голям „оперен запалянко“ и го поздрави за прецизността, с която е подготвил и написал книгата, като е отразил таланта, професионализма и творческата специфика на всяка една от известните ни оперни сопрани. „Заслугата на Марин Бончев е не само към българската опера, но и към културата ни, а българските оперни певци са нашето национално богатство“, заключи проф. Донев.

Трогнат от общественото и медийно внимание, което книгата получава, авторът призна, че му е било изключително трудно да побере в едно издание всички прочути имена от репертоара на световни и европейски сцени. Той сподели, че в днешно време трудно се намират издатели, които да подпомагат автори и книги, свързани с оперното изкуство, и благодари на Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“ за съдействието и подкрепата. „Интересът, който „Великите сопрани на България“ предизвика, показва, че хората вече гледат по друг начин на музиката и изкуството и че се заражда едно по-добро и стойностно отношение към българското творчество и култура“, сподели Марин Бончев.

Издателят Виктория Бисерова сподели, че литературата и операта са възвишени изкуства, които винаги са вървели ръка за ръка, и за нея е радост и гордост да издаде трета поредна книга на големия български контратенор. „За нас беше огромно вълнение и емоция да публикуваме тази книга. Стремежът на издателство „Ентусиаст“ винаги е бил да подкрепя българската култура и да формира отношение към таланта и изкуството. Благодаря на Марин Бончев, че отново ни се довери“, каза Виктория Бисерова.

Подарък за гостите на премиерата бяха музикалните изпълнения на солистката на Миланската скала Мариана Цветкова, на носителката на много престижни международни награди Радостина Николаева, както и на възхитителните Цветана Бандаловска и Баясгалан Дашням – солисти на Софийската опера и ученички на Гена Димитрова. Сред нестихващите аплодисменти на гостите на премиерата Марин Бончев благодари на младите и талантливи оперни певици и им пожела да достигнат успехите на техните велики предшественички.

Сред гостите на премиерата бяха оперната прима Галя Йончева, Румяна Барева, племенница на голямата Лиляна Барева, музикални дейци, творци, артисти и любители на оперното изкуство.

Автор:
Елица Христова
Публикация:
11.02.2016 г. 12:57
Посетено:
1058
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22903-velikite-soprani-na-balgariya-triumf-na-balgarskoto-operno-izkustvo