След-и

Стоян Николов-Торлака представи „Автономията ????” в Монтана

Нов роман за Северозапада

Стоян Николов-Торлака представи „Автономията ????” в Монтана


Една от най-чаканите книги в края на 2015 г. вече е факт. Стоян Николов-Торлака отново успя да напълни залата в РБ „Гео Милев”. Поводът беше представянето на новия му роман - „Автономията ????”, който също е написан изцяло на северозападен диалект. Стоян Николов-Торлака, заедно със своята очарователна съпруга – Ана Николова, запознаха публиката със съдържанието на романа по много атрактивен начин.

След първия си роман, който бързо стана популярен както в страната ни, така и извън пределите на родината, Стоян Николов-Торлака зарадва своите почитатели с още по-изчерпателно описание на Северозападния край в „Автономията ????”. В новия роман на преден план излизат герои, които в първата книга са били в периферията на събитията. Сюжетните линии са различни, героите са развити и има много нови интересни истории. „Автономията ????” е по-задълбочен, по-сериозен роман. Заглавието се ражда, когато, контактувайки с хора от своя край, авторът вижда тяхната обезнадежденост от централната власт и желанието им да бъдем автономни. Неговото разбиране е, че можем да бъдем автономни и като дух, поведение и мислене. „Въпросите в заглавието са всички тези въпроси, които трябва да си зададем, свързани със състоянието, в което се намираме.

„Автономията ????” има обновен и допълнен речник със северозападни думи за неразбиращите диалекта ни. В романа присъства типичния за нашия край хумор, но и по-сериозни моменти. Стоян Николов споделя политическите си виждания, задълбава в по-философски теми. Не липсват обаче забавните истории, любовните преживявания на героите, дори и модните предпочитания на автора.

Стоян Николов-Торлака е роден през 1979 г. в гр. Монтана. От години работи като журналист. Завършил в история във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Семеен е, има три деца – момчета. Обича да прекарва почивките си в с. Говежда, където е минало детството му. За него северозападния край означава много и именно първичната му любов към него, го мотивира да пише. С уникално чувство за хумор, Торлака пресъздава типични за нашия край истории, описва манталитета на хората, техните междуличностни отношения и начин им на живот. Основното нещо, което иска да покаже е както положителните, така и отрицателните особености на Северозапада. 

Писателят не е забравил, че много от времето си през младежките години е прекарвал в „градската библиотека” и за това тя има сантиментална стойност за него. За радост на своите почитатели сподели, че ще има и трета книга, която вече почти е „преполовил”. На въпрос: „Не се ли притеснява, че северозападния диалект, на който са написани романите му, ще бъде разбран само от определена част от публиката?”, той отговаря: „В романите ми присъства едно събирателно село, със събирателни образи. Хиляди читатели споделят как действието, което се развива, може да се случи във всяко село в България”. Използва северозападния диалект, защото иска да се запази богатството на специфичния ни говор и да се сведе до минимум използването на чуждици. Стоян Николов-Торлака е отворен за дискусии и с удоволствие ще отговори на всички въпроси, отправени към него. Може да следите всичко, свързано с неговото творчество на блога му: https://stantorlak.wordpress.com/

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
11.02.2016 г. 09:22
Посетено:
1152
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22891-stoyan-nikolov-torlaka-predstavi-avtonomiyata-v-montana