След-и

Еволюция на сетивата

„Осмият цвят на бялото” – премиера в София

Еволюция на сетивата

Поетът Георги Атанасов по време на премиерата


В най-топлата вечер на зимата – 3 февруари 2016 г. – поетът Георги Атанасов беше причината да се препълни Литературния клуб „Перото”... Провокативното заглавие „Осмият цвят на бялото” привлече почитатели на поезията от всички поколения, писатели, журналисти и колеги на автора, защото всяка премиера носи свой индивидуален аромат. Луксозното томче е дело на издателство „Св. Георги Победоносец”, а особено приносно е участието на художника Людмил Веселинов.

Премиерата се водеше от редактора в издателството Георги Рачев, а своите интерпретации и анализи на звученето, посланията и въздействието на стиховете поднесоха поетите Николай Милчев и Виолета Христова.

Николай Милчев говори за темповете на издаване у нас и за стила на поета: „Днес има автори, които издават по 10-15 книги на година. Георги е от другата категория – от авторите на премълчаните тактове. В нашата литература има автори, които пишат една и съща книга, добавяйки няколко нови творби. Има други, които пишат една и съща книга и я издават по 15 пъти. А има и други, които наистина си мълчат. Георги мълча 20 години, а през последните 5 години издаде три съвсем нови стихосбирки: „Опаковани различия”, „Зеленика” и сега – „Осмият цвят на бялото”. Предпочитам премълчаните тактове пред безкрайното тракане... Георги ни поднася днес една бяла книга на чистото и светло прозрение. Особено ценно е, че заглавието произхожда от книгата, а не заглавието да си търси текст. Стихосбирката има кръгова конструкция и се състои от пет цикъла... В първия цикъл са събрани стихове за природата и нейния непостижим смисъл. Каква е природата тук? Видях я обгръщаща, даряваща и прераждаща, създаваща усещане за вечност и същевременно – разговор: за природния и модерния човек, за еволюцията на сетивата, за сътворението. Във втория цикъл „Яснота” приковава вниманието думата „превод” – това са благородни поетически усилия да преведем света, любовта и виното на универсалния език на поезията. Третият и четвъртият цикъл ни представят поета с неговите философски послания: за смисъла на изкуството, за Пътя, който е навсякъде и отговорът е в самите нас. Последният цикъл обговаря завръщането, което оформя кръговостта на тази майсторска книга.”

Виолета Христова се спря на емоционалното въздействие на тези стихове върху читателя: „Георги Анатасов е поет, който стои на хигиенично разстояние, достатъчно далече от всякаква конюнктурност, от обсебващите битки и шумотевици. Той оре своята поетическа бразда със завидно търпение, внимание и всеотдайност. „Осмият цвят на бялото” е една нежна симфония, в която Георги оглежда метафоричния си двор, а сякаш вижда всичко. Вселенски е този двор – в него стават очевидни хаосът в човешките отношения, и космическата самота на сърцето, и неутолимата жажда за още, за някъде... Удивително чисто и освежаващо е да се докосваш до такива думи, без да плашиш и да настояваш, без да се надвикваш с останалите същества, с другите звуци, а само миролюбиво да наглеждаш нещата – не като господар, а като радостен стопанин... Виждаш пролетта, виждаш цветовете ѝ, чуваш писъка на сойката, дървото плаче с едни меки и топли сълзи и ти казва от колко далече е събирало болката си...”

Художникът Людмил Веселинов разказа как концепцията на книгата е провокирала творческото му виждане за модерно акварелно оформление.

Георги Атанасов благодари на художника за професионализма му и отговори на няколко зададени въпроса: „Много е важно хората на науката да се занимават с култура и обратното. След 2010 г. останах повече със себе си и се завърнах към поезията. Нищо не е загубено през този период от 20 години. Всичко от живота ми е в паметта ми и сега се появява като стих. Именно еволюцията на сетивата ми помага да обясня осмия цвят на бялото: това е онзи цвят, звук, онова докосване, което вашите слаби сетива не могат да хванат, но вие знаете, че го има.”

Рецитал по творби от новата книга поднесе актрисата Биляна Георгиева.

Юлий Йорданов връчи Поздравителен адрес от името на Дружество „Будители” – област Монтана.

Свои спомени и размисли за личността и творчеството на Георги Атанасов споделиха полк. Георги Георгиев и поетът Иван Сотиров. Младият астроном Владимир Божилов намери космически координати и интригуващи философски теми в поезията на Георги Атанасов.

Повече от час авторът раздаваше автографи на своите почитатели.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
07.02.2016 г. 18:52
Етикети:
Георги ГеоргиевЮлий ЙордановВиолета ХристоваНиколай МилчевпремиерапоезияГеорги Атанасов
Издателство Св. Георги Победоносец
Владимир Божилов
Иван Сотиров
Биляна Георгиева
Георги Рачев
Людмил Веселинов
Осмият цвят на бялото
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22870-evolyutsiya-na-setivata