След-и

Премиера на книгата „1994” на Николай Фенерски в Монтана

Премиера на книгата „1994” на Николай Фенерски в Монтана


На 25.01.2016 г. в отдел „Изкуство” на РБ „Гео Милев” се състоя премиера на книгата „1994” на Николай Фенерски. Водещ на срещата бе Кети Костадинова – директор на РБ „Гео Милев”.

През 2002 г. Николай Фенерски, заедно с още няколко съмишленици, инициира създаването на сайт и форум, наречен „Резерват Северозапад”. Постепенно той обединява много хора от нашия край, които искат да съхранят самобитния диалект от региона. На страниците на този сайт публикуват хора, предимно от северозападния край – Видин, Монтана, Враца, които се оказват истински литературни таланти, без писането да е тяхна професия. И за да достигне техния талант до повече хора, Николай Фенерски инициира издаването на алманах „Резерват Северозапад” – първи и втори брой, чиито редактор е. В него са поместени творби на Ели Лозанова, която познаваме като журналист, участник в уникалното предаване за литературни таланти по Българската национална телевизия – „Ръкописът”, и освен това работи като таксиметров шофьор. Друг представител на гр. Монтана е Пламен Валентинов, чиято професия е далеч от литературата. Но неговите публикации са изпълнени с неподправен нашенски хумор и талант, с който да ги поднесе на читателите.

Романът „1994” е писан в продължение на 12-13 години. Поради тази причина, първите глави носят различно настроение от последните. Книгата е продължение на казармените истории, които всички мъже обичат да си разказват. „Казармата е метафора, че ние всеки ден се сражаваме”. Николай Фенерски прави аналогия на своя роман с книгата „1984” на Джордж Оруел, като посочва разлики – писал е за миналото, не за бъдещето; книгата „1994” е за „малкия брат” – съвестта; главният герой бива пречупен, но същевременно запазва своята личност.

Писателят обясни, че за него „1994-а е година, която дълго не искаше да свършва. Тогава бяха мътни времена, времена на абсолютна анархия, времена, в които се случваха промени, които бяха един голям фокус пред очите ни. Тези промени преобърнаха всичко и ни възпитаха, за това аз дължах този роман на нашето поколение”. Романът е насочен към вътрешното пространство, към запазването на душата, към опрощението. В него присъстват темите за самоубийството, за съвестта, за любовта. Авторът „иска малко да ядоса” хората, да ги накара да се замислят за своите ценности, за съвестта си. „Всички търсим как да оцеляваме и в това търсене забравяме важни неща като обезлюдените къщи по селата, празните детски градини”. Но все пак остава оптимистично настроен и се надява, че чрез творчеството си ще накара хората да бъдат малко по-човечни и добронамерени един към друг.

Николай Фенерски е роден през 1974 г. в град Архангелск, Русия. Детството му минава в Бяла Слатина. Завършил е Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „Славянска филология”. Публикува стихове и разкази в редица вестници и списания. Живее в гр. Бургас, но сърцето му остава завинаги в Северозапада. Автор е още на книгите „Апокалипсисът е дело лично”, „Не казвай на майка си”. Неговият документален филм „Резерват Северозапад” е в официалната селекция на София Филм Фест 2012 г. и печели наградата на публиката в гр. Бургас.


Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
26.01.2016 г. 10:44
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22803-premiera-na-knigata-1994-na-nikolay-fenerski-v-montana