След-и

Учебното дело в Плевен през Възраждането

Празник на детското творчество

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 май в зала "Гена Димитрова" - гр. Плевен ученици от ІV клас на Гимназия с преподаване на чужди езици с ръководител Искра Арабаджиева съвместно с Детско-юношеския отдел на РБ "Хр. Смирненски" представиха "Учебното дело в Плевен през Възраждането". С този продукт учениците от ІV клас са представили Плевен и региона на националното състезание "130 години от подвига на Априлци" и са отличени от НВИМ - София.


◊ ЕТО КАК ПРЕМИНА TO

Децата разкриха пред свои връстници, ученици от трети и четвърти клас на плевенски училища, как е поставено началото на образователното дело в града и кои са първите учители, създали и преподавали в училищата на доброволен принцип.

Напомнено бе делото на Нестор Марков, Иларион Макариополски, Анастасия Димитрова и други видни наши възрожденци. Текстовата част беше придружена с презентация, изготвена от Детския отдел на библиотеката.
   
Във втората част същите деца представиха свои литературни творби, с които са участвали на VІІІ национален фестивал на детската книга в гр. Сливен, където са получили специалната награда за оригинално представяне в конкурса на тема "Пътешествие в света на приказните тайнства и вълшебства" и специалната награда на ИК "Жажда" за изработката на книгата "Моят приказен свят" - сборник от литературни творби и рисунки.

Малките слушатели с интерес слушаха стихове, есета, разкази и дори повест, написани от техните връстници. 

В залата бяха експонирани рисунки на децата, участвали във фестивала и изложба от книги от фондовете на библиотеката, свързана с учебното дело в Плевен през Възраждането.


◊ ПОВЕЧЕ
 
Целта на организаторите е да се популяризират изявите на всички деца, които със знания, талант и умения имат смелостта да разкрият своя вътрешен свят и те да бъдат подкрепени от ученици, учители и обществеността.
  
Изявата се осъществява в рамките на Националната библиотечна седмица и в края й бяха поканени всички присъстващи да станат читатели на библиотеката, като се регистрират безплатно за нея.
Автор:
Здравка Шейретова
Публикация:
21.05.2006 г. 18:31
Етикети:
Посетено:
750
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2280-uchebnoto-delo-v-pleven-prez-vazrazhdaneto