След-и

Нови издания, представени в Сливен

Творби от сливенски автори

◊ СЪБИТИЯТА
      
• С музикално-поетична вечер под надслов „Сърцето ми остана в моя град”, организирана от общината и КДК, сливенската общественост отбеляза 90-годишнината от рождението на Надя Неделина, носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” и почетна гражданка на Сливен.

Актрисата Мария Матеева рецитира стихове на поетесата от излезлия наскоро в ИК „Жажда” том с избрани творби „Глад за нежност”, 2006 г.
В словото си за книгата литературният критик и писател Григор Чернев подчерта творческата виталност на поетесата, екзистенциалните и философските й прозрения в претворяване темата за Родината и родния град, любовта и природата.

Надя Неделина получи поздравления от името на кмета на Сливен - Йордан Лечков, КДК, от Художествената галерия за дарената от нея сбирка с творби на Илия Бешков, от свои ученици.

         
• В зала „Май” бяха представени мемоарите „Средището на възможните мисии. ООН в спомените на един български дипломат” (изд. „ГорексПрес”, С. 2006 г.) на сливенеца Иван Гарвалов.

На автора бе връчен почетен плакет и грамота от община Сливен.

Книгата разкрива важни моменти от дейността на органите на ООН (Общото събрание на ООН, Социалния комитет на ИКОСОС, Комисията за правата на човека, Комитета по деколонизация и особено Комитета за премахване на расовата дискриминация), в които дипломатът е участвал през половинвековната си кариера.

В мемоарите си Иван Гарвалов разказва още за срещите си с видни личности от световната политика, за дипломацията и националните интереси на България, както и „другата страна на ООН”.

Срещата бе водена от директорката на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева, а за творбата, издадена по повод 60-годишнината от създаването на ООН и 50 г. от приемането на България в Организацията, говори редакторът Петър Горненски.

В обсъждането й участваха писателите Ат. Славов и Ив. Денева, както и А. Алексиев, М. Койчев , М. Марчева, Ст. Каракашев.
         

• В КДК проф. д-р Иван Маразов представи изследването на Историческия музей в Сливен „Съкровището” и книгата на д-р Владимир ДемиревСъкровището и фолклорната традиция”, подчертавайки сериозния й принос във фолклористиката.

Между ръководствата на ИМ и НБУ е подготвен договор за сътрудничество и включване на студентите в съвместни исторически проучвания.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
21.05.2006 г. 17:50
Посетено:
899
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2279-novi-izdaniya-predstaveni-v-sliven