След-и

Vivacom Art Hall с модерен поглед към емблематични български филми

Залата ще стане домакин и на специална прожекция на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“

Vivacom Art Hall с модерен поглед към емблематични български филми
На сн.: Росен Йорданов, проф. д-р Станислав Семерджиев, Стефан Командарев

На 15 януари във VIVACOM Art Hall се състоя премиерата на авторската изложба на Росен Йорданов – „Година 101: Новият век на българското кино“. Оригиналните плакати, които бяха представени пред препълнената галерия, представляват едно лично и емоционално тълкувание на емблематични филми от близкото минало, адаптирани през модерните технологии и възприятия. „Опасен чар“, „Оркестър без име“, „Дами Канят“, „Вилна зона“, „Бон шанс, инспекторе“, „Любимец 13“ и още 20 плаката на класически заглавия събраха овациите на публиката и присъстващите на премиерата сценаристи, режисьори и актьори.

„Казват, че изкуството е отражение на живота, но според мен изкуството създава нов живот – и тези творби правят точно това“, каза ректорът на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев, който откри експозицията. „Те ни изненадват и връщат любовта към българското кино“, допълни той.

„В селекцията има и мой филм – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Това веднага ми стана най-любимият негов плакат“, сподели режисьорът Стефан Командарев.

„Филмите, които ме вдъхновиха за този проект, са част от мен“ – каза художникът и автор на експозицията Росен Йорданов. „Възприемам ги и като контрапункт на отчуждението в дигиталната ера, за което толкова се говори. Да, те са създадени с помощта на модерните технологии, „белият лист“ бе екранът на таблет, но ето, че в крайна сметка ни сближават, карат ни да споделяме – спомени, мисли и идеи.“

Изложбата „Новият век на българското кино“ може да бъде разгледана във VIVACOM Art Hall до края на месеца. На 21 януари (четвъртък) от 18.30 ч. в рамките й ще бъде проведена специална прожекция на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

 

* Прожекцията на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на 21.01.2016 г. е със свободен вход до изчерпване на местата.

 


Автор: Vivacom Art Hall
18.01.2016 г. 16:49
Посетено: 1159
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22751-vivacom-art-hall-s-moderen-pogled-kam-emblematichni-balgarski-filmi