След-и

Жозе Родригеш душ Сантуш: Винаги се връщам с удоволствие в България

Обичам да общувам с българската публика. Изобщо не се замислих дали да дойда отново във вашата страна, когато получих поканата

Жозе Родригеш душ Сантуш: Винаги се връщам с удоволствие в България
Жозе Родригеш душ Сантуш раздава автографи повече от час на щанда на „Хермес“ по време на Панаира на книгата в НДК


На 11 декември 2015 година в България пристигна най-продаваният португалски автор в света и топрепортер на Португалия Жозе Родригеш душ Сантуш. Това е четвъртото му гостуване в нашата страна. Тази година той беше специален гост на Международния литературен фестивал, а посещението му съвпадна с премиерата на новата му книга „Ключът на Соломон“.

Големият писателски талант на автора и задълбочените му познания по изключително актуални за съвременния свят теми като тероризма, бежанската криза, причините за световната икономическа и финансова криза, екологичните проблеми, ядрената заплаха и други, провокираха сериозен медиен и читателски интерес към него. Той даде интервю за предаването „120 минути“ по БТВ, както и за „Денят започва с култура“ по БНТ. Жозе Родригеш душ Сантуш и Светослав Иванов намериха много общи теми за разговор, тъй като и двамата са отразявали събитията от „най-горещите“ точки на света.

На организираната от Издателска къща „Хермес“ прессреща дойдоха много журналисти от различни медии, за които беше изключително удоволствие да общуват с толкова информиран писател и колега журналист. Освен за новата книга „Ключът на Соломон“, те го питаха и за актуалния проблем Сирия, за бежанската криза и тероризма. Специално за да го поздрави, пристигна и г-жа Тодора Радева – Директор на Международния литературен фестивал, по чиято покана тази година авторът гостува в България. Г-жа Тодора Радева каза, че за Фестивала е чест Жозе Родригеш душ Сантуш да бъде техен гост.

На 12 декември писателят посети щанда на Издателска къща „Хермес“ по време на Панаира на книгата в НДК. Там, за да получат автограф, го очакваха много от неговите почитатели. Жозе Родригеш душ Сантуш раздава автографи на щанда на „Хермес“ повече от час.

На 13 декември от 15,00 часа в Мраморно фоайе, НДК, се събраха много от читателите на португалския автор. Те станаха свидетели на изключително интересен разговор за творчеството на душ Сантуш. Модератор беше писателят и преподавател в Пловдивския университет – Младен Влашки, който по изключително интересен начин водеше дискусията. Младен Влашки: "Жозе Родригеш душ Сантуш е премислен майстор на писането. В неговите романи има добри и добре разказани истории".

В отговор на хубавите думи, казани по повод творчеството му, авторът отговори, че той пише за хората и че в неговите романи най-важно е знанието. Душ Сантуш сподели и една тенденция в португалската литература, която се е наблюдавала преди няколко години, но не е довела до нищо хубаво. Повлияни от френския роман, в който станало модерно да не се разказват истории, много португалски писатели започнали да пишат по този начин. Това обаче накарало хората да спрат да четат, тъй като книгите, които излизали, не им били интересни. Според Жозе Родригеш душ Сантуш, за да може читателят да купува и чете книги, те трябва да са му интересни... А книгите на нашия автор определено са такива, защото в тях има не само добра и добре разказана история, в тях има магия.
Желаещите да получат автограф от Жозе Родригеш душ Сантуш бяха стотици.



Автор:
ИК "Хермес"
Публикация:
17.12.2015 г. 15:23
Посетено:
1173
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22641-zhoze-rodrigesh-dush-santush-vinagi-se-vrashtam-s-udovolstvie-v-balgariya