След-и

Премиера на книгата „Мактуб” на Елен Колева в Монтана

Стихотворения за съдбата

Броени дни преди най-светлия християнски празник – Рождество Христово, в препълнения отдел „Изкуство” на РБ „Гео Милев”, актрисата Елен Колева представи пред своите съграждани първата си стихосбирка „Мактуб. Стихотворения за съдбата”. Заглавието на книгата „Мактуб” в превод от арабски означава „Съдба”.

Издаването на книгата е поощрено от писателя Калин Терзийски, който е редактор и автор на илюстрациите към нея. „Сработихме се с него без никакви проблеми. Той е виновникът аз да издам тази книга, защото ме накара да повярвам в себе си. Той помага на много млади автори като мен, да издадат своите книги”, сподели Елен Колева.      

Първата книга на красивата Елен Колева предизвика огромен интерес сред гражданите на Монтана. На премиерата присъстваха много приятели, колеги и любители на съвременната българска поезия. Преподаватели на Елен Колева изразиха гордостта си от нейния талант и творчество.

В поезията на Елен Колева няма никаква претенциозност. „Тя не се нуждае от силен глас, а от съкровение”, сподели Любомир Бояджиев – Директор на Драматичния театър в Монтана. Двамата с Елен Колева развълнуваха многобройната аудитория, като прочетоха някои от стихотворенията, поместени в „Мактуб. Стихотворения за съдбата” – „Мактуб”, „Оле”, „На баща ми”, „Излей си мъката, сестро”, „Малката госпожичка”. Основните думи, присъстващи в нейната поезия, които са и основните теми са „душа, ангел и Бог”. Стиховете й са вълнуващи, откровени и емоционални, каквато е и самата авторка. В тях присъстват различни чувства – любов, радост, гореща страст, тъга, но не липсва и чувство за хумор. Елен Колева сподели, че поетите, от които се вдъхновява са: Емили Дикинсън, Артюр Рембо, Уолт Уитман, Марина Цветаева, Петя Дубарова, Пейо Яворов, Блага Димитрова.

Елен Колева произлиза от артистично семейство, „закърмена” е с изкуство. Възпитаник е на ГПЧЕ „Петър Богдан”, ОШИ „Добри Христов”, играе в Драматичен театър – Монтана. Завършила е „Актьорско майсторство за драматичен театър” в класа на Димитрина Гюрова, в НАТФИЗ през 2007 г. Участва във филмите „Църква за вълци”, „Шивачки”, „Забранена любов”, „Аварийно кацане”, „Чужденецът”. Обича природата и кучетата, както и да се разхожда в планината, в с. Митровци с дядо Цветан. Тя е вълнуваща, откровена, емоционална, красива, талантлива.

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
16.12.2015 г. 10:21
Етикети:
премиерастихосбиркаМонтанаЕлен Колева
Мактуб. Стихотворения за съдбата
Посетено:
1112
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22630-premiera-na-knigata-maktub-na-elen-koleva-v-montana