След-и

Чувани, нечувани, приказки римувани

Приказни поеми на Атанас Звездинов насърчават млади автори в първите им творчески стъпки

Чувани, нечувани, приказки римувани

Сдружение за български семейни ценности, традиции и култура „Българче“, с подкрепата на книжарници „Сиела” представи книгата „Чувани, нечувани, приказки римувани“. Неин автор е утвърденият български поет Атанас Звездинов.

Изданието обединява 8 преразказани в рими български народни приказки, 1 съвременна и помагало за авторско писане на деца.

Премиерата на книгата се случи в уютната, приказна, атмосфера на книжарницата в подлеза на Метростанция „Софийски университет“. Нейните гости изпълниха залата с детски гласове, смях и китарен звън. Деца, заедно с възрастни прочетоха различни откъси от новата творба, а Габи Ковачева изпълни  „Етюд No 5“ от Виницки. Това беше елегантен поздрав към участниците от възпитаничката на школата по китара при Читалище "Христо Ботев" 1917 с ръководител Силвия Иванова.

„Избрах тези приказки, защото са ми любими. Приказките са живата връзка между устното и писменото слово, така те са станали утаената мъдрост, многовековният опит на народа и света. Искам да подсетя младите автори, че няма голям и велик писател, който да не се е повлиял от народното творчество. Може и на пръв поглед да не личи, но корените са винаги невидими“, каза Атанас Звездинов

„Разказът на автора за красотата и непреходната мъдрост на народното творчество, за труда на поета и писателя е много жив и увлекателен. Споделените от него мисли ще насърчат бъдещите поети и писатели в първите им стъпки на литературното поприще“, сподели проф. Минка Златева.

Малчуганите задаваха още въпроси на автора и получиха автограф. Накрая всички гости се включиха в първата импровизирана фотосесия на куклата Рошльо. Той е водещ на рубриките „Музикални заглавия“ и „Буквите на Рошльо“ в списание „Аз съм българче“. Графичният му образ е дело на Константин Златков, а кукленият е изработен по проект Студентски практики в Сдружение „Българче“ през лятото на тази година от Екатерина Москова, студентка в НБУ.

Книгата „Чувани, нечувани приказки римувани“ се издава с финансовата подкрепа на програма „Помощ на книгата“ на Министерство на културата.

* * *

Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“ работи за съхраняване на българските традиции и за запазването на живото, нематериално културно-историческо  наследство. Опознаването на българските традиции ще осигури преноса им към следващите поколения, чрез търсенето на съвременни форми и начини за популяризиране на културното ни наследство. Неговият екип издава детското списание „Аз съм българче“. Образователната и научно-популярна медия за юноши и малчугани излиза от 2008 г., за да подкрепи българчетата в тяхното духовно израстване.

 


Автор: Сдружение „Българче“
15.12.2015 г. 15:24
Посетено: 1291
Етикети: Атанас Звездинов, премиера на книга, култура, традиция, Сдружение, нечувани приказки римувани, Чувани, Българче
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22624-chuvani-nechuvani-prikazki-rimuvani