След-и

Лоренсо Силва на живо в София

„Знакът на меридиана” изгря в НДК

Лоренсо Силва на живо в София

Лоренсо Силва по време на премиерата


Нашумелият испански писател Лоренсо Силва, носител на няколко престижни награди, представи в НДК „Знакът на меридиана” (2015) – първият негов роман, преведен на български и издаден от ИК „Изида”. Събитието беше осъществено в рамките на Третия международен литературен фестивал в НДК, като авторът пристигна ден по-рано в София, за да опознае столицата ни и да се срещне с издателите си – Светлана Янчева и Пламен Тотев.

На 12 декември 2015 г. в Мраморното фоайе на НДК десетки читатели успяха да вземат автограф и да се потопят в света на криминалната фикция, да разкодират тайните ходове в стила на полицейския детектив Рубен Бевилакуа, основен персонаж в поредица от осем романа, постигнали завидна слава през последните десет години в Испания. Както отбеляза самият Лоренсо Силва, „статията за моя герой в Уикипедия е три пъти по-голяма от моята собствена”.

В процеса на разговора аудиторията научи подробности от живота на известния писател: „Започнах за пиша на 13-годишна възраст, първите си романи нахвърлях на 15, на 18 години влязох в Юридическия факултет и на 23 години започвах да работя като адвокат и вече пишех сериозна литература. В Испания е много трудно човек да си изкарва хляба с писане. Никога не съм смятал, че ще бъда професионален писател. Винаги съм бил убеден, че трябва да имам друга професия, а литературата да бъде за мен занимание през ваканциите. Всъщност така беше доста години. И изведнъж се получи нещо неочаквано – започнах да получавам важни награди, да имам хиляди читатели и да печеля добре от книгите си. Едва тогава си дадох сметка, че мога да се издържам от своето призвание. Тогава изоставих адвокатската професия, с течение на времето започнах да печеля повече като творец,  отколкото като адвокат. ”

Модератор на събитието беше Анелия Каранова, която умело провокираше Лоренсо Силва да разкрие тайните на своя популярен герой. Така авторът разказа как функционира правораздаването в Испания – за ролята на съдиите при всеки случай, за корупцията, за ограниченията на полицаите. Сюжетът е плод на въображението на автора, но се обляга на реално случващи се престъпления в Испания. Ето и част от завръзката в интригата: „Знакът на меридиана” ни въвлича в разказ за общество, в което властват корупцията, мръсните пари и арогантни престъпници, а срещу тях се изправя един съвременен Дон Кихот, мечтаещ за справедливост и една невъзможна любов. Пенсионираният полицай Роблес е открит обесен на един мост в испанско градче близо до Барселона. Зад гърба си той има блестяща кариера, два ордена, дългогодишна служба в групите за борба с тероризма и престъпността в Каталуния. Разследването на убийството е поверено на полицейския експерт Рубен Бевилакуа от Мадрид.

Лоренсо Силва се забавляваше с въпросите на водещата и публиката особено що се отнася до предполагаемия страх на автора от отмъщение: „Известни фигури от престъпния свят бяха идентифицирани от пресата като мои герои, но никой от тях не ме е заплашвал. И за това има едно просто обяснение – престъпниците не четат романи! Моят роман е неудобен за полицейските служби – защото вътре се говори за корупцията в тях. Но те много добре знаят, че имат този проблем. Не трябва да се допуска в обществото да има нарастваща корупция, защото тогава тя ще се превърне в система.”

Преводът на български език е дело на Румен Руменов и Стефка Петрова, художествено оформление - Стефан Тотев.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
14.12.2015 г. 21:56
Етикети:
криминален романпремиераСветлана ЯнчеваИК Изида
Стефка Петрова
Румен Руменов
Анелия Каранова
Знакът на меридиана
Лоренсо Силва
Посетено:
932
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22621-lorenso-silva-na-zhivo-v-sofiya