След-и

Защо „Мъхът и демокрацията”?

Премиера на книга с интервюта на акад. Благовест Сендов

Защо „Мъхът и демокрацията”?

Акад. Благовест Сендов преди премиерата във фоайето на БАН


Защо „Мъхът и демокрацията”? На този въпрос остава да си отговорят читателите, които ще прочетат новата книга с интервюта на акад. Благовест Сендов, озаглавена със загадъчното „Мъхът и демокрацията” (Изд. „Захарий Стоянов”). Загадката се разбули донякъде само за присъстващите на премиерата на 9 декември 2015  г. в Големия салон на БАН, където това интригуващо заглавия събра академици, член-кореспонденти, професори, писатели и общественици.

Събитието се водеше от издателя Иван Гранитски, който каза: „Тук са събрани интервюта от последните 20 години, които трасират философията на нашия преход. Виждаме, че авторът е казал верни неща още преди 20 години, които сега се потвърждават – без Сендов да има претенцията да бъде прогнозист. Книгата е снабдена с много снимков материал, който показва огромния диапазон от контакти на Благовест Сендов с президенти, посланици, принцове, императори и министър-председатели в качеството му на дипломат и председател на Народното събрание. Това е един опит да се анализират противоречивите тенденции в нашия политически живот – разпадните процеси в десницата, в БСП и в обществото. Това е една четивна, увлекателна книга, ценна не само за политиците, но и за масовия читател.”

Акад. Георги Марков определи книгата като един ценен принос: „Благовест Сендов влезе в политиката, но успя да се запази от наркотика на властта. Това са интервюта, които са автентични за дадения момент – взети са от различни журналисти, за различни медии. Сендов определя демокрацията като мъх, защото тя не може да се сее. Тя сама трябва да поникне. У нас демокрацията няма дълбоки традиции. В България има много демократи, но демокрацията не е в здравословно състояние.” Акад. Георги Марков даде примери от началото и средата на 20-ти век, отбелязвайки, че без да бъдем фаталисти, ясно е – много събития у нас са били предопределени още в края на 1989 г. Той направи анализ на ролята на Тодор Живков и Андрей Луканов. „Като математик Сендов е запазил точката на равновесието в своите тези.”

В премиерата се включиха с изказвания още: министърът на образованието проф. Тодор Танев, Красимир Премянов (председател на Съюза на тракийските дружества), член-кор. Васил Проданов и акад. Димитър Клисурски. Йорданка Фандъкова (кмет на София) поздрави лично Благовест Сендов с огромен букет от червени рози.


* * *

Из есето „Мъхът и демокрацията” (сп. "Орфей”, кн. 1, 2009)

„У нас мъхът не е нещо, на което се обръща внимание, дори често е нежелан гост. Но в Япония мъховете са на особена почит. Дори шестте кратки строфи на древния японски химн са пожелание за дълголетие на Императора и пожелание към мъха да расте все по-дебел и по-дебел върху камъка... Мъхът изглежда добре, когато за него наистина се полагат грижи. Той трябва да се плеви редовно от бурени, да се почиства от паднали върху него листа и когато е необходимо, да се полива с вода... Защо да не си мисля, че мъхът е демокрацията, а бурените в него са корупцията. За да спасим демокрацията, трябва постоянно да я чистим от корупцията... Самата същност на демокрацията допуска възможност за корупция. Но няма нищо страшно, мъхът може да се плеви... Характерна особеност на мъха, която го отличава от другите растения е, че той няма корени. Тогава как да се посади? В книгите пише, мъхът не се сади, а се поканва. Като се създадат благоприятни условия, мъхът сам си идва и започва да расте. При това идва такъв мъх, за който мястото е най-подходящо. Разбира се, трябва да се поддържа влага. Като че ли влагата за мъха е като свободата за демокрацията. Без влага мъхът съхне, но не умира. Подобно нещо има и с демокрацията. Важното е да има свобода, но не и свободия.”

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
13.12.2015 г. 20:38
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22614-zashto-mahat-i-demokratsiyata