След-и

Премиера на „Скитникът и синовете” в „Перото”

Александър Секулов с нова книга

Премиера на „Скитникът и синовете” в „Перото”

Захари Карабашлиев и Александър Секулов по време на премиерата.


Пловдивският писател Александър Секулов представи в столичния клуб „Перото” новия си роман „Скитникът и синовете” (изд. „Сиела, 2015) – дълго чаканото продължение на романа „Островът”. Събитието се водеше от Захари Карабашлиев, а кратък анализ на творбата бе поверена на техния колега Емил Андреев: „Това е един морски роман, който започва с ведро настроение, което не предполага какво ще се случи по-нататък. Секулов е навлязъл дълбоко в стилистиката на приключенския роман. Това е един текст за възмъжаването. Арката на самия роман е много добре скрепена – в баланса на протагонистите и антагонистите. Налице са всички елементи на приключенското четиво, с блестящ език и динамизъм. Кинематографичността е особено силна – героите и ситуациите са живи, нагледни, осезаеми. Това е готов сценарий за филм – екшън и романтика. Книгата те грабва, открива детето в тебе и те води до края.”

Какво обаче каза на читателите си самият Секулов, атакуван близо час с въпроси от публиката: „С годините разбрах, че читателят изобщо не се интересува от вълненията на писателя. Той или харесва, или не харесва книгата и това е факт, който трябва да се приеме и хладнокръвно, и с благодарност. Очите на читателя не могат да бъдат заменени от критически очила, медийни телескопи и обществени наблюдателници... Трудно се пишат книги, в които основната материя не е мракът и ужасът от живота, а разтварянето и проникването на светлината в човека, на човека в светлината. Книги, които са вятър в платната на битието. През цялото време, през което пишех „Островът” и „Скитникът и синовете”, усещах течението на светлината. Ще бъда щастлив, ако книгата ви накара да въздъхнете, по устните ви да пробяга усмивка и да усетите изригването на пластовете светлина, които всеки от нас има у себе си.”

В новия сюжет ветроходна лодка с четири момчета, куче и странен капитан хвърля котва край пуст албански залив. От тъмната нощ изплува рибарска гемия без отличителни знаци и екипаж с неясни намерения. Какво ще се случи по-нататък – ще разберем в края на романа.

Това е книга за сложните отношенията на бащи и синове, за нещата отвъд конкретната връзка – един труден път на взаимно пътуване, защото „бащата и синът са като пясъчен часовник, който времето непрекъснато обръща”, каза Секулов.

Редактор на изданието е Ганка Филиповска, отговорен редактор – Христо Блажев.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
10.12.2015 г. 20:50
Посетено:
1396
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22594-premiera-na-skitnikat-i-sinovete-v-peroto