След-и

Александрина Пендачанска – триумф в НДК

Концерт под диригентството на Сперанца Скапучи

Александрина Пендачанска – триумф в НДК


Световната оперна звезда Александрина Пендачанска откри в София Новогодишния музикален фестивал. Вечерта на 2 декември 2015 г. в зала 1 на НДК се събраха над 2000 нейни почитатели, за да чуят великолепните ѝ изпълнения – арии на: Сесто (оп. „Милосърдието на Тит”, Моцарт), Розина (оп. „Севилският бръснар”, Росини), Еболи (оп. „Дон Карлос”, Верди), Донна Елвира („Дон Жуан”, Моцарт), Семирамида (оп. „Семирамида”, Росини), Леонора (оп. „Силата на съдбата”, Верди). Партнираше ѝ Оркестърът на Държавна опера Пловдив, под диригентската палка на Сперанца Скапучи (Италия).

В анонса към почитателите на операта в България  Александрина Пендачанска казва: „Правенето на изкуство, макар никога, в никоя епоха да не е било особено лесно, днес се е превърнало в цяло изпитание. Истината е, че ние – творците, артистите, музикантите – хората, които живеем чрез и за изкуството, които не бихме могли да съществуваме без него, зависим изцяло от вас! Вие сте нашето вдъхновение! Срещата с Вас е тази, която пърха в сърцата ни в мига преди да излезем на сцената. Заради този един миг на любовно трептение всичко си струва!”

Аплаузите продължиха дълго след последното изпълнение, това очарова оперната прима, която изпълни два биса.

В края на концерта Александрина Пендачанска благодари на публиката и призова своите фенове да се включат в благотворителната кампания на фондация „Бъдеще за нашите деца”, като изпратят SMS на тел. 17 777 с текст DMS Detstvo. „Аз съм имала късмета да живея в много хубаво семейство, нека и други деца да живеят щастливо, всички го заслужават. Благодаря ви от цялото си сърце!”

Сцената беше отрупана от букети и кошници с цветя, сред които бяха и поздравите от министъра на културата Вежди Рашидов и директора на НДК Мирослав Боршош.



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
05.12.2015 г. 22:48
Етикети:
Александрина Пендачанска
Новогодишен музикален фестивал - 2015
Сперанца Скапучи
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22526-aleksandrina-pendachanska-triumf-v-ndk