След-и

Кое е Святото дете?

Христос Хартомацидис с премиера на нова книга

Кое е Святото дете?

Христос Хартомацидис и Румен Леонидов по време на премиерата


Кое е Святото дете? Това ще разберем, когато прочетем новия сборник с разкази на Христос Хартомацидис „Святото дете” (ИК „Жанет 45”, 2015), който беше представен в галерия Credo bonum на 17 ноември 2015 г. в София. За любопитните ще кажем, че Христос е българо-гръцки писател, роден през 1954 г. в Казанлък в семейство на гръцки политимигранти. Израства в София, където завършва медицина през 70-те години на ХХ век. Още в студентските си години пише първите си разкази, участва активно в Кабинета на младите писатели-студенти, публикува. След 1980 г. живее в Гърция, работи като шеф на лаборатория по биохимия, но през целия си живот пише. Издава книги и на български, и на гръцки – в Гърция: 4 романа, 2 сборника с разкази, 2 стихосбирки, няколко пиеси; в България: 1 роман, 1 стихосбирка, 1 сборник с разкази и 2 пиеси.

Писателят Румен Леонидов разказа спомени за годините, когато са се пресекли техните житейски пътища. Той импровизира върху темите, сюжетите и идеите на Христос: „Най-после неговият български литературен паспорт се върна, отдавна той е известен гръцки писател. В новия сборник светът не е чисто гръцки, той е доста български, балкански, дори съветски. Виждаме няколко типажа от афганци, които живеят в Гърция; тук има самодиви, които са проститутки, най-различни хора и ситуации. Това е една прекрасно подредена книга, написана от човек, колкото реалист, толкова и символист. Релефен е днешният ден на Гърция – с кризата и страха на хората за бъдещето. Талантът на Христос ни потапя в един различен стил, препраща ни към неща, които младите хора у нас не знаят. Той е писател, който не на всяка цена иска да прави впечатление, но читателят ще усети, че неговата проза притежава оригинална пластика. А два разказа са написани от името на животни... Четем поетичен тип споделения, които не ни шашардисват, а ни вълнуват с добронамереността си, но и с чувството за ирония, с вглеждането в онова, което обикновено подминаваме... Всяко дете е свято.”

Христос Хартомацидис благодари на аудиторията за вниманието към него, благодари и на редакторката София Несторова (изд. „Жанет 45”). Той определи Румен Леонидов за духовен предводител на тяхното писателско поколение. После беше провокиран с няколко въпроса от публиката относно темите на романите си и жанра, който предпочита. „Темата сама ми подсказва жанра, започвам да пиша и текстът сам става разказ или роман” – каза Христос Хартомацидис.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
19.11.2015 г. 13:23
Етикети:
ИК Жанет 45Румен Леонидовпремиерасборник с разкази
Святото дете
Христос Хартомацидис
Посетено:
978
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22403-koe-e-svyatoto-dete