След-и

Тази книга е за свободата

Милена Фучеджиева представи продължението на „Сексът и комунизмът“

Тази книга е за свободата
Владимир Шопов и Милена Фучеджиева по време на премиерата на „Сексът и комунизмът 2“

 

Книжен център „Гринуич“ бе домакин на едно от най-забележителните литературни събития за тази година – премиерата на „Сексът и комунизмът 2“ от Милена Фучеджиева, издание на „Ентусиаст“. Точно една година след публикуването на романа „Сексът и комунизмът“, който се превърна в бестселър, писателката представи дългоочакваното му продължение. Появата на втората книга е провокирана от хилядите читатели, които искаха да разберат как ще се развие историята от първата част. Премиерата отново се състоя на емблематичната за българската история дата 10 ноември. От тази дата са и последните събития в книгата „Сексът и комунизмът 2“, но 26 години по-рано – през не толкова далечната 1989 г.

Книгата представи политологът Владимир Шопов. Специално за гостите на събитието откъс от „Сексът и комунизмът 2“ прочете актрисата Койна Русева. Тя избра да пресъздаде писмото, което нейният любим персонаж от книгата - Анастасия, завещава на своята внучка. В образа на Анастасия актрисата вижда една истинска Чехова героиня. По време на премиерата беше представена ексклузивно специалната фотосесия, направена за корицата на книгата, по идея на писателката и с участието на модела Антоанета Минчева.

„Свободата е най-важното нещо в живота ни! Тези книги са за свободата“, сподели Милена Фучеджиева, която разкри любопитни факти около написването на книгите. „Аз заживявам със своите герои. Каквото и да напиша аз заживявам в него. Всяко нещо се прави със сърце и ако човек не влага сърцето си, не може да докосне хората“. Въпреки че историята от романите завладя сърцата на много читатели, Милена Фучеждиева сподели, че връщането към времената, за които са писани, не е била нито лека, нито приятна работа. Има много книги за 90-те години, но са малко тези, които разказват за годините до ’89, а много от написаното „от чекмеджетата“ така и не е видяло бял свят. „Нямаше как да напиша тези книги по-рано. Те не бяха възможни тогава. Аз бях съвършено друг човек. Трябваше да ми се случат безброй много неща – да замина да живея в чужбина, да се отдалеча, да отрежа всичко като с нож, за да мога в един момент да се върна и да заживея отново в България, да преосмисля всичко“, сподели Милена Фучеджиева. „Нека се опитаме да осигурим на младите хора знанието, което е необходимо, за да стъпиш на здрава почва. Психологически трябва да знаеш какво се е случвало преди“, заключи писателката.

„Продължението е също толкова чудесно, колкото и първата част на романа“, каза Владимир Шопов, който говори за книгата. Изборът романът да бъде представен от политолог, а не от литературовед, също не е случаен. „Тази книга е контрапункт на безличния и безсубектен език на Прехода и на начина на мислене след ’89 година. Тя е важна, защото отива отвъд случилите се през последните двайсет и няколко години употреби на самия Преход, защото той често беше използван да деперсонализира и да оправдава безотговорност. И не на последно място, тази книга е важна, защото говори за свободата от първо лице единствено число. Нещо, на което ние все още се учим като общество“, сподели Шопов.

Сред гостите на събитието бяха: Светлозар Игов, Силва Зурлева, Ваня Шекерова, Мартичка Божилова, Мина Милева, Деси Тенекеджиева, Еми Барух, Михаил и Кристина Белчеви, Йордан Славейков, Евелина Борисова, Диляна Димитрова, Ани Халваджиян, Асен Чанков, Константин Марков, Биляна Петринска, Амелия Личева, Диана Дамянова и още много колеги, приятели и близки на писателката.


Автор: Ивелина Ралчева
12.11.2015 г. 13:22
Посетено: 971
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22339-tazi-kniga-e-za-svobodata