След-и

„Сбогом, нощ!” ни каза Венцеслав Кисьов

Премиера на книгата в НАТФИЗ

„Сбогом, нощ!” ни каза Венцеслав Кисьов


Продължава инициативата на издателство „Захарий Стоянов” и НАТФИЗ „Да възродим българския дух”: в поредица от паметни вечери през последните осем месеца беше почетена паметта на Пенчо Данчев, Вили Цанков и Леон Даниел. Събитията се провеждат в аулата на НАТФИЗ, където на 9 ноември се състоя поетична вечер „Живият Венцеслав Кисьов”, водена от Иван Гранитски: „Венци беше един добър, безкористен, удивителен човек. Той се обръщаше към всички с „миличък”. Обществото ни е в дълг пред тези удивителни творци, които си отидоха, и ние ще продължим с ректора на НАТФИЗ – Любомир Халачев, да полагаме усилия, за да се получи една театрална библиотека, която да обхване ярките имена на починалите, както и на живи днес наши големи актьори и режисьори.”

Иван Гранитски представи специално издадената книга „Сбогом, нощ!”. Той разказа за театралната поредица „Мелпомена”, започнала да излиза преди 8 години със личното участие на самия Кисьов. Тя съдържа над 35 книги на български актьори, режисьори, теоретици и критици – 5 тома на Вили Цанков, три тома на Леон Даниел, книги на Илия Добрев, Иван Иванов, Красимир Спасов, Стефан Мавродиев, Иван Балсамаджиев, книга за Крикор Азарян и др. Под печат е един том с избрани творби на Любомир Тенев, предстои да излезе книгата на Вели Чаушев „В небесния театър” – авторът представя актьорите, които са в отвъдното, всички, с които той е работил. В началото на следващата година ще излязат книги на Мариус Донкин и Йорданка Кузманова.

Иван Гранитски припомни драматичния живот на актьора, два пъти прогонван от театър „Сълза и смях”: „Когато започна т.н. театрална реформа, на улицата останаха големи имена като Вили Цанков и Леон Даниел (обявени за „стари” и отстранени от театъра). Този катастрофичен период доведе до това, че едно цяло поколение актьори бяха неглижирани. Разбира се, загуби българският театър. Мнозина от тях си отидоха без време – Кирил Варийски, Антони Генов, Радко Дишлиев... А Венци Кисьов дойде да работи в издателство „Захарий Стоянов” и така се прояви и другата страна на таланта му. Ние издадохме 8 негови книги с поезия, проза и театрална теория.”

Стихове от новата книга „Сбогом, нощ!” прочете Йорданка Кузманова, а Мариус Донкин разказа спомени от житейските си и професионални срещи с актьора още от запознанството им през 1967 г., за студентските им години, за ключовите му роли в киното (Карл Маркс) и театъра, за преподавателската му дейност.

В книгата са включени и мнения на писатели, актьори, режисьори – приятели и колеги на Венцеслав Кисьов.

В паметната вечер взеха участие още: Вели Чаушев, студенти и преподаватели от НАТФИЗ.

 

Автор: Анжела Димчева
11.11.2015 г. 12:44
Посетено: 1094
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22325-sbogom-nosht-ni-kaza-ventseslav-kisyov