След-и

„София Симфоникс” и завладяващата Любка Биаджони

Симониде Бракони в София за премиерния концерт

„София Симфоникс” и завладяващата Любка Биаджони

Любка Биаджони представя Симониде Бракони


Дебютът на „София Симфоникс” (новият симфоничен оркестър) пред софийската публика вечерта на 24 октомври 2015 г. беше повече от успешен!

Преди началото на концерта обаче диригентката Любка Биаджони цу Гутенберг отправи десетминутно послание към публиката, в което акцентира на своята мисия за популяризиране на българските музиканти по света. Тя благодари на своята майка, която беше в залата, и на Мирослав Боршош (директор на НДК): „За мен е празник днешният ден, защото в трудни ситуации не само в България, а въобще в света, хората на изкуството трябва да намират една малка надежда, върху която да се крепят. Г-н Боршош е един лъч светлина, една ръка, която дойде в трудни моменти за мене и много се радвам, че имам възможност да работя с него, един прекрасен човек, който прави изключително много за България, за културата на столицата. Бях преди няколко дни в Двореца на културата и видях колко много се работи там. Всички днес ми казват: „В тази криза хората се чудят как да правят изкуство, а Вие създавате нов оркестър...”

Любка Биаджони прочете писмо от Йорданка Фандъкова, в което се казва: „Искрено Ви приветствам по повод премиерното представяне на Вашия оркестър пред софийската общественост. С настоящия концерт Вие отваряте една нова страница в обогатяването на музикалния живот на нашата столица и утвърждаването  ѝ като европейски културен център. С уважение и признателност се отнасям към достойните Ви усилия за популяризирането и разпространяването на българската музикална култура. Оркестърът „София Симфоникс”, създаден през 2013 г., за да представя майсторството на българските музиканти в чужбина, вече има успешни изяви на фестивали в Германия, както и представянето на детски образователни концерти в Байройт. Днес и ние ще имаме възможност да се докоснем до това майсторство на музициране, звукоизвличане, фразиране и творческо претворяване на музикалната фактура. Искрено се надявам на ярко присъствие на „София Симфоникс”  в културния  афиш на София. Пожелавам Ви безгранично доверие на публиката, нейното приятелство и признание! На добър час!”

Пред пълна зала „България” Любка Биаджони цу Гутенберг представи своите музиканти, като започна с първата виола на Миланската Скала – Симониде Бракони (роден в 1971 г.). Музикантът се радва на завидна международна кариера, като същевременно е сред основателите на Струнния квартет на Ла Скала и свири авторски композиции в дуо със своя брат пианист.

Първата част на концерта включваше пиесата в три части „Пътуване из Италия” на Владимир Джамбазов (с участието на сопраното Емилия Кирчева) и „Концерт за виола и оркестър” от сър Уилям Уолтън – солист беше Симониде Бракони.

През втората част публиката беше очарована от великолепното изпълнение Симфония №3 „Рейнска” от Роберт Шуман. През цялото време Любка Биаджони не просто ръководеше оркестъра, тя се вживяваше в темпа и колорита на изпълняваните творби.

Повече от десет минути продължиха аплодисментите за Любка Биаджони и нейния оркестър в края на вечерта. Сред коментарите на присъстващите се чуваха възгласи: „Тя е като една вдъхновена лястовица – с тази невероятно изискана черно-бяла рокля – запазена марка на диригентската ѝ визия...”

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
25.10.2015 г. 18:24
Етикети:
Роберт ШуманВладимир ДжамбазовСофия Симфоникс
Уилям Уолтън
Емилия Кирчева
Симониде Бракони
Любка Биаджони цу Гутенберг
Посетено:
1261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22208-sofiya-simfoniks-i-zavladyavashtata-lyubka-biadzhoni