След-и

Метафората „Орлов мост”

Владимир Зарев представи нов роман

Метафората „Орлов мост”

Владимир Зарев по време на премиерата


Когато преди две години десетки писатели изоставяха писането, за да дишат въздуха на протестите в центъра на София, Владимир Зарев е изграждал в съзнанието си сюжета на новия си роман „Орлов мост”, който беше издаден преди дни от ИК „Хермес”. Това стана ясно от експозето на проф. Михаил Неделчев, представил книгата в петък вечер пред 200 почитатели на белетриста в Литературен клуб „Перото” (НДК).

В подробния си анализ проф. Неделчев се спря на генезиса в проблематика и посланията в книгата: „Тази многолюдна аудитория е вече доказателство за огромния интерес към книгата! „Орлов мост” е третият поред остро социален роман след „Разруха” и „Светове” – те оформят една своеобразна трилогия, без да имат общи герои, но имат времева последователност в този 25-годишен период на преход. Романът е посветен на протестите, но това е неговата външна рамка. Да не забравяме, че отговорът на въпроса „Кой?” не беше даден от политиците, нито от главния прокурор. Всъщност ние чакаме този отговор от романистите и ето „Орлов мост” е отговор на въпроса „Кой?”: Кой ни докара до положението да бъдем най-бедната страна в Европа, кой ни докара до положението 2 милиона българи да не са с нас в едно демократично бъдеще на България, кой ни докара до състоянието на абсолютна безнадежност и незадоволеност? Но недейте да четете този роман като протестиращи, нито да търсите вашите територии и маршрути из София. Той е обобщен образ на протестиращия човек. Все пак романът е фактографски точен – Центъра, ул. „Граф Игнатиев”, кв. „Лозенец” – най-прекрасният пласт в него е софийската му достоверност. Това ми припомня за знаменития роман на Гюстав Флобер „Възпитание на чувствата”, където се описват улиците на Париж по време на Втората френска революция. Ние, протестиращите преди две години, откривахме София по нов начин. Несъгласието караше хората да видят своя град обновен – задаваха си въпроса дали градът се разпада или има общност тук. В същото време романът е с трагичен любовен сюжет. Главният герой Павел е въвлечен във всички мерзости, които обсебват живота ни днес. Тази агресивна действителност пречи на Павел да изживее истински своята любов и го превръща в задкулисен, купен човек... Огромно е множеството от социални типажи и проблеми в романа. Той се чете на един дъх – за две нощи, но с доста голяма доза емоция, която не е еднопосочна. Много ми е интересно как ще реагират читателите, колегите писатели, критиците. Аз съм убеден, че ще има полемика около този роман... Много ми е интересно и дали догодина, когато се дава „Наградата на София”, журито от експерти отново ще пропусне Владимир Зарев...”

Както обяви издателят Стойо Вартоломеев, вече стартира национално турне, озаглавено „Орлов мост”, което започна в Пловдив, мина през София и ще продължи през Враца, Монтана и Видин, а след изборите очаквайте Владимир Зарев в Стара Загора, Сливен и Бургас. Издателят засегна и една друга болна тема в културата ни: „Маркетингът на книгите на българските писатели не може да се прави само от автора и от издателя. Този маркетинг би трябвало да е национална кауза, зад която да застане Министерството на културата и медиите. Специално искам да благодаря на онези отзивчиви медии, които дават възможност да говорим за книгата на Владимир Зарев и въобще – за книгите на българските писатели. Те трябва да бъдат уважавани, четени и възхвалявани, защото съвременната българска литература не отстъпва на съвременната европейска литература. Казвам това с 25-годишен опит на издател, който публикува у нас американски, френски, испански, португалски, немски и други световни автори. В нашия литературен живот се случват много неща и книгата на Владимир Зарев е един от най-силните, актуални по тема и внушения роман за тази година.”

Актьорът Янко Лозанов представи два откъса от новата книга. Беше отбелязано, че в залата сред публиката се разхождат персонажи от романа: скулпторът Павел Койчев, журналистката Румяна Таслакова и писателят д-р Калин Терзийски. Тези имена подсилват пласта на достоверност в текста.

Николай Драгов, администратор на фейсбук страницата „Владимир Зарев” сподели: „Аз се стремя да разпространя творчеството на Владимир Зарев сред младите хора, защото мисля, че има какво да научат от неговите книги. Изключително съм впечатлен от неговия пъстър език, въображение и трогващи моменти в „Орлов мост”. Към него не можеш да останеш безразличен, защото той е зов за осмисляне на близкото минало – събития, които и днес продължават да се случват. Романът е много провокативен със своята гледна точка. Героите имат тежка съдба, от нас зависи да се поучим от техните грешки... „Орлов мост” е зов за търсене на истината.”

Владимир Зарев беше пределно лаконичен: „Най-важното послание в романа е опитът ми да изследвам дали външните събития, тази атмосфера на наше несъгласие, тази потискаща атмосфера в обществото ни, за която са виновни политиците, оказва влияние върху интимния ни живот. И мога да ви кажа, че това е така. Всичко, което ни спохожда във външното битие, всъщност ерозира интимния ни живот и ни прави различни. Благодаря на издателя си Стойо Вартоломеев, на журналистите Иван Бедров и Георги Папакочев, които ми помогнаха да бъда точен във фактологията. Благодаря на Михаил Неделчев и на Николай Драгов, който се завърна в България след една успешна кариера на Запад и работи днес, за да променим родината си – да бъде тя дом за всички нас! Благодаря на БНТ и на Севда Шишманова, която също е тук...”

Повече от час писателят раздаваше автографи на многобройните си читатели.

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
18.10.2015 г. 14:07
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/22146-metaforata-orlov-most