След-и

„Перото” – зона за ценители

Нова територия за литература в НДК

„Перото” – зона за ценители
На снимката: Светлозар Желев, Мирослав Боршош и Йорданка Фандъкова по време на церемонията по откриването на Литературен клуб "Перото"


Литературен клуб „Перото” отвори врати с бляскава церемония на 16 септември вечерта. Над 250 известни писатели, млади творци, фигури от артистичните и музикални среди, известни художници, журналисти, издатели и общественици уважиха събитието. Екипът на „Перото” е млад и амбициозен. Това място е замислено едновременно като библиотека и книжарница, ще бъде отворено непрекъснато, интериорът е едновременно дискретен, контрастно колоритен, но и свободно дишащ: залата разполага с обособени кътове за спокойно разлистване на книгите, разкошна мека мебел, дискретно осветление, над сто седящи места, тераса и чудесно аранжирана сцена за литературни събития, допълнена с пиано. Прави впечатление оригиналният дизайн на централните полилеи, от които висят листове с откъси от произведения на Шекспир, рисунки на Кольо Карамфилов, стихове на Петя Дубарова, Павел Матев, откъси от разкази, афоризми и др. А главните герои, книгите, са на една ръка разстояние, където и да седнете. Очевидно концепцията за това пространство е добре обмислена – с усет за практичност и артистизъм.

Йорданка Фандъкова, кмет на София, приветства разноликото и нетърпеливо общество: „След откриването на това пространство, което ще позволи на жителите ни да идват тук 24 часа в денонощието – да взимат книга, да четат, да се срещат, мисля, че ние наистина се превръщаме в един град на четящите хора... Благодаря на всички вас, които пишете и издавате книги, които обичате книги и говорите за тях. Благодаря на НДК и на Мирослав Боршош! Успех на Националния център на книгата! Тук е Малина Едрева, председател на Комисията по култура към Столичния общински съвет, която ме увери, че ние вече имаме идея за подкрепа на Националния център на книгата, така че ще го направим!”

Под светлините на десетки фотоапарати и тв камери Мирослав Боршош, директор на НДК, беше съвсем кратък: „Имаме си Дом, това е факт. Сега като се огледам, все повече си мисля, че всеки един от нас си носи по едно перо със себе си – едно пространство, което е само за словото, за книгата, за литературата, т. е. не сме направили нещо велико – просто едно голямо Перо... Намерихме покрив, сложихме му стени, Ина Дамянова го направи красиво и уютно, Светлозар Желев го подреди и ето го нашия дом. Той ще работи в онези мигове, когато искате да сте тука. Много ми се иска да пазите това място... Добре дошли у дома!”

Светлозар Желев, председател на Националния център на книгата, даде старт на програмата: „Сега започваме 24-часов читателски маратон, за да ознаменуваме това усещане за дом, защото единствено у дома човек може да чете 24 часа. Барът е отворен и искам да спомена, че всяка закупена книга или питие от тук е подкрепа за превод на българските книги на чужди езици. Всичко, което се случва тук, е посветено на българската литература и на дейността на Националния център на книгата.”

В последвалото литературно четене взеха участие Росен Карамфилов, Анна Мария Гюзелева, Христо Раянов, Димана Атанасова, Темелко Темелков и др.

Автор: Анжела Димчева
18.09.2015 г. 14:43
Посетено: 1684
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21971-peroto-zona-za-tseniteli