След-и

Фотография, скулптура и живопис в Художествена галерия Русе

В изложбата участва и седмокласникът Джем Мустафа

Фотография, скулптура и живопис в Художествена галерия Русе


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 15 септември скулптура, фотоси и живопис изпълниха малкото пространство на една от залите в Художествена галерия Русе. Виновниците за малкия празник, който подариха не само на себе си като творци, но и на приятели и почитатели, са Зюхтю Калит, Илиян Вълчанов и седмокласникът Джем Мустафа. Присъствието на тримата автори, различни по възраст и темперамент, за пореден път е доказателство, че в изкуството няма граници за таланта. Елегантното съчетание на фотоси с птици и кавалетна скулптура естествено се допълва и привлича вниманието на посетителите. А изявата на талантливия Джем Мустафа е факт, че в света на големите той може да заеме достойно място.

Скулптурите на Зюхтю Калит винаги изненадват с мекота и лиризъм, макар че са изработени от кремък, риолит, гранит, мрамор. Любовта на автора прелива в нежност и синовна обич, с която е изпълнил пластиките, посветени на неговите родители. Камъкът проговаря, недоизказаните думи са застинали в меки форми - очи, устни, лице..., а спомените са изкристализирали в една малка пластика като красив ангел.

Другото Аз на творците сякаш е закодирано в живописните платна на Джем Мустафа. Неговият свят е чист и колоритен, наситен с ярки емоции и привлича с багри, а те ни повличат като красива магия, извираща от душата.

 
◊ ЗА АВТОРИТЕ

Зюхтю Калит. Роден е през 1953 г. в с. Голямо Враново. През 1975 година завършва Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 г. – специалност Скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов. Работи на свободна практика от 1981-ва. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт,кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

Илиян Вълчанов. Роден е през 1960 г. в Русе. Има магистърска степен по икономика на Икономическия университет - Варна. От 2007-а се занимава с фотография. Автор е на научно-популярни материали за биологичното разнообразие по Русенски Лом и неговите притоци.

Джем Мустафа. Ученик в 7. клас на Средно общообразователно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер” в гр. Русе. Посещава клуб по изобразително изкуство „Колорит” с ръководител Галина Панова. Ученик е на известния русенски художник Володя Кенарев. Има награди от Международния конкурс за рисунка „Building for Vincent”, организиран от Van Gogh Museum – Amsterdam, Международен конкурс за рисунка „Пролетно тайнство” (проект за книгоразделител) - Варшава, Полша, Световен конкурс за детска рисунка - Банско, Световен конкурс за рисунка – сезон 1 на Picasso Art contest – Индия, Международен конкурс за рисунка и фотография, посветен на Международния ден на водата – Русе.


Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
17.09.2015 г. 12:00
Посетено:
1077
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21966-fotografiya-skulptura-i-zhivopis-v-hudozhestvena-galeriya-ruse