След-и

Бардфест Ловеч 2015 премина под юбилеен знак

Милен Тотев с Голямата награда на Община Ловеч

Бардфест Ловеч 2015 премина под юбилеен знак
Момент от откриването на фестивала. Снимка Studio „Petrov 88″


За втори път след 2010 г., когато бе отбелязана десетгодишнината на фестивала,  БАРДФЕСТ Ловеч 2015 се проведе под формата на лауреатски концерт. Поводът – 15 години от първото издание през 2001 г., което за културно събитие в днешно време е не само дълъг период, а истински културен подвиг. От бардовете, получавали през годините Голямата награда на Община Ловеч, в концерта взеха участие Митко Динев, Славимир Генчев, Гриша Трифонов, Красимир Йорданов и Геновева Цандева със своя сценичен партньор Бойчо Иванов, както и инициаторът на фестивала Милен Тотев.  

За пръв път тази година концертът се проведе на прословутата открита плаваща сцена с воден екран в руслото на река Осъм. Зад сцената се открояваха релефно и ефектно очертанията на Покрития мост – символът на Ловеч, а над раменете му  в далечината - силуетите на паметника на Апостола и на Ловешката  крепост. Водеща на събитието бе Доротея Динкова от отдел „Култура“ в Община Ловеч. С приветствие към участниците и зрителите по традиция се обърна  кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Милен Тотев – известният интерпретатор на песните на Булат Окуджава, който е инициатор и главно действащо лице при организирането и провеждането на БАРДФЕСТ-а през годините, най-накрая бе удостоен наред с други отличия и с тази награда, която досега по разбираеми причини - като организатор и домакин - все му „убягваше“.

Юбилейният характер на фестивала не попречи той да придобие познатата от всички досегашни издания атмосфера, толкова характерна и типична за събития от този род – поетично-музикална, духовно възвисяваща, пречистваща, обединяваща и участници, и зрители в лоното на изпятата поезия. И, разбира се, за пореден път показваща валидността на несменяемия девиз на БАРДФЕСТ Ловеч – „Събрахме се за цял живот“.

Както обикновено, концертната вечер премина съвсем естествено в дълга концертна нощ, в която се включиха и бардове, и техните най-верни почитатели и приятели от града домакин. Това са онези местни творци, културни деятели и просто ценители на изкуството, които поддържат жив духа на културата в Ловеч и без които фестивалът би бил само едно общинско мероприятие. 

Ще подчертая и друго: уместно е на юбилеен фестивал да се отдаде дължимото на хората зад кулисите, ако мога да се изразя така, които организират събитието – от инициаторите като Милен Тотев и Венцислав Пейков през ръководителите и служителите в Културния отдел на Община Ловеч до кмета на града Минчо Казанджиев, който вече три мандата категорично поддържа ежегодното провеждане на БАРДФЕСТ Ловеч.

Юбилейната година бе естествен повод да бъдат отличени видимите и невидимите заслуги към БАРДФЕСТ Ловеч на отделни хора и организации като Съюза на българските писатели, която се изразява освен в морална и медийна подкрепа, така и в ежегодното връчване на награда на поет с китара, който е и член на СБП; тя обаче продължи да се връчва и на други участници след „изчерпване“ на списъка със съюзни членове… Затова от страна на местната власт бяха връчени отличия на представителите на СБП Боян Ангелов, Венцислав Пейков и Димитър Христов, а от страна на СБП - на кмета заради неговата безрезервна подкрепа на бардовското изкуство, за което фестивалните прояви всъщност са и основна форма на съществуване.

Уверено може да се каже, че БАРДФЕСТ Ловеч ще продължи да се провежда и занапред като важно събитие от културния календар на града.Автор: Славимир Генчев
06.09.2015 г. 08:41
Посетено: 588
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21895-bardfest-lovech-2015-premina-pod-yubileen-znak