След-и

Художествена галерия - Русе награди ученици

Колоритна изложба разкрива света на най-малките

Художествена галерия - Русе награди ученици
Арт ваканция в Галерията.
Сн.: ХГ Русе



Дипломи и картички на най-хубавите си рисунки получиха на 7 юли малките художници, участвали в проекта „Арт ваканция в Галерията”. В една от залите на Художествената галерия - Русе експозицията от детски колоритни платна привлече вниманието на родители и приятели. Изложбата на участниците напомняше изявите на възрастните, защото и тук имаше снимки, цветя и награди.

През месец юни уредникът Бистра Лозанова и колегите й отвориха вратите на арт пространството за две възрастови групи. Включиха се малки и големи, обединени от желанието да научат повече за вълшебния свят на изобразителното изкуство. Сред участниците бяха ученици от СОУЕЕ „Константин-Кирил Философ”, НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ОУ „Любен Каравелов”, СОУ „Йордан Йовков”, СОУ „Христо Ботев”.

Галерията се изпълни със стативи, защото децата работиха по поставени задачи и рисуваха сред платната на класиците в живописта. Учиха се да рисуват  натюрморти, пейзажи, портрети, колажи, да моделират и да изработват бижута. В арт ваканцията огромен принос имат и творците, с които децата се срещнаха. Художникът Пламен Монев, преподавател в НУИ „Проф. В. Стоянов”, разкри на бъдещите си колеги тайните на графиката. Неусетно преминаха часовете в Художествената галерия, когато той им демонстрира как се прави графичен отпечатък.

Малчуганите се докоснаха и до вълнуващия свят на хърватската писателка Соня Зубович. Повод за срещата стана нейният роман „Пробудени камбани”, отпечатан от издателство "Авангард Принт". Писателката провери и творческото въображение на художниците, като им постави задача да изобразят персонажите от книгата.  Доколко са талантливи участниците, стана ясно на карнавала, всички успяха да си нарисуват маски и костюми и спечелиха награда. Уредниците и директорът на Художествената галерия Русе - Елена Великова, са възхитени от таланта на децата, от верния им усет за колорит и композиция. Убедени са, че са спечелили нови почитатели и приятели на изобразителното изкуство.

Проект „Арт ваканция в Галерията” е финансиран по Програма за подкрепа на проекти в областта на културата и изкуството на Общината.






Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
08.07.2015 г. 16:15
Посетено:
1370
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21740-hudozhestvena-galeriya-ruse-nagradi-uchenitsi