След-и

НЧ "Анжела Чакърян" с тематична вечер за Геноцида

Документална изложба припомня трагичните събития от 1915 година

НЧ "Анжела Чакърян" с тематична вечер за Геноцида
На снимката: Флора Артюнян открива изложбата


На 24 юни в салона на русенското читалище "Анжела Чакърян" се събраха съмишленици и приятели, за да си припомнят за своите предци и техния подвиг по време на Първата световна война. Тематичната вечер, както и многобройните инициативи, посветени на 100 години от Геноцида, премина под мотото "Помня и изисквам". "Да не забравяме, че сме част от свободния дух на Русе и също допринасяме за неговия интересен облик", с тези думи се обърна към сънародниците си читалищният секретар Флора Артюнян. Тя напомни, че читалището е малка частица от света и също почита паметта на загиналите арменци. В подкрепа на твърдението си, тя напомни на аудиторията, че само преди дни Римокатолическият папа Франциск, по време на Литургията, отслужена на 21 юни т.г. в Торино, говори за Арменския геноцид и обвини великите сили в бездействие по това време.

Документалната изложба в уютното пространство на читалищния салон е не само акцент, но и въведение за най-младите в бита, традициите и тежкия живот на предците им. Специален кът е аранжиран с книги, публикации в периодични издания и снимки, посветени на трагичните събития отпреди век, по време на които са загинали над един милион и половина арменци. Сред експонатите е и карта с маршрутите на смъртта, по които през 1915 г. започва депортирането на арменците от изконните им земи. Флора Артюнян проследи важни събития от историята, а посланието й достигна до всички - "паметта не бива да се изтрива, традициите трябва да се пазят и да напомнят, че са наследници на една неприятна история, която трябва да знае целия свят".

Тематичната вечер продължи с представянето на дебютната книга на Алин Оханесян - "Наследството на Орхан". Гостът Лилия Денчева запозна присъстващите с творчеството на арменската писателка. Журналистката подбра интересни факти от творческата лаборатория на Алин Оханесян и разказа как само две думи са подтикнали писателката да напише роман. Увлекателната история за вълнуващата любов между двама влюбени - Кемал и Лусин, техният живот през периода 1915-1990 година, как са се спасили и какво са преживели, провокира присъстващите да търсят книгата и да я прочетат.

Тематичната вечер в НЧ „Анжела Чакърян" е по проект на Община Русе по Програма за проекти в областта на културата.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
25.06.2015 г. 22:24
Посетено:
1057
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21688-nch-anzhela-chakaryan-s-tematichna-vecher-za-genotsida