След-и

Пореден триумф на Русенската опера в София

Концерт на Русенска филхармония със солист Людмил Ангелов, под диригентството на Владимир Кираджиев

Пореден триумф на Русенската опера в София
Людмил Ангелов с Русенска филхармония - репетиция в Зала "България"

Продължителни аплаузи и възторжени викове „браво” огласиха зала „България” в съботната вечер на 6 юни. Русенска филхармония със солист световноизвестният български пианист Людмил Ангелов, под диригентството на Владимир Кираджиев поднесе на софийската публика един наситен с емоции и виртуозно майсторство концерт, в който две от творбите се изпълняваха за първи път в България. Екзалтираната публика изразяваше бурно своя възторг чрез градиращи аплодисменти, които съпътстваха всяко изпълнение на прецизно подбраните шедьоври на познати и непознати автори.

Концертът започна с очарователното въведение в атмосферата на включените в програмата композитори и техните творби от самия Людмил Ангелов. Неговият увлекателен разказ преведе зрителите през „Прелюдиите” на Ференц Лист, запозна ги с малко известния у нас композитор Шулц-Евлер и неговата „Руска рапсодия”, която преживяваше своето първо изпълнение пред софийската публика (преди това за първи път – в Русе), за да се стигне до кулминацията на вечерта - Концерта за пиано и оркестър оп. 3 на Мориц Мошковски. Един специален концерт, който е възкресен след като е открит случайно от колекционер на партитури във Франция и неговата редакция е направена от двамата български музиканти – Людмил Ангелов и Владимир Кираджиев. Концертът прозвучава за първи път миналата година във Варшава, сега - и пред българската публика.

Неописуемо въодушевление предизвикаха изпълненията на Русенската филхармония под диригентството на Владимир Кираджиев. Перфектният звук на оркестъра под майсторската палка на Маестрото постигна онова магическо въздействие върху всички присъстващи, което може да бъде сравнено единствено и само със състояние на духовен катарзис. Публиката затаяваше дъх, за да изригне в емоционални и продължителни аплодисменти. Людмил Ангелов изпълни своите клавирни сола с вдъхновението и майсторството на артист, за когото пианото е изразно средство за пресъздаване на чувства, на състояния, на хармония и контрасти. Какъвто и суперлатив да се каже за виртуозния „Маестро на пианото” със сигурност няма да е достатъчен. Зрителите следяха с вълнение движенията на неговите пръсти по клавишите и не можеха да повярват, че тази магия се случва пред очите им. Съпроводът на Русенска филхармония бе истинско вълшебство. Изумителен щрайх, фантастични сола, динамики, нюанси, оркестров ансамбъл. Оркестър и диригент от световна класа, които демонстрираха силата на своето изкуство заедно.

Зрителите оживено коментираха задоволството си, че присъстват на такъв концерт. Радваха се, че имат шанса да чуят тези великолепни творби в изпълнение на елитните музиканти и споделяха преживяната емоция. След края на концерта, публиката не пускаше солиста, диригента и оркестъра да си тръгнат от сцената. Цялата зала стана на крака! Близо час пианистът Людмил Ангелов и диригентът Владимир Кираджиев с топла усмивка посрещаха пред гримьорната си поздравленията на всички почитатели, които се редяха на дълга опашка, за да изразят своя възторг от концерта. „И да поздравите непременно оркестъра! Световни!” – поръчваха развълнуваните зрители.

Оркестър, за когото крайдунавската столица Русе отдавна е тясно пространство. Адмирации за талантливия диригент и директор на Русенската опера Найден Тодоров, който не позволи този оркестър да наруши своя състав и който запази неговото ниво-марка в годините. Русенска филхармония може да конкурира всеки един голям европейски оркестър. И в това се убедихме за пореден път на 6 юни в зала България. Концертът, който ни представиха музикантите заедно с големите майстори Людмил Ангелов и Владимир Кираджиев е най-яркият акцент в програмата на 46-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Концерт-фойерверк, който дълго ще се помни.

 

 


Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Русе
09.06.2015 г. 14:27
Посетено: 958
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21609-poreden-triumf-na-rusenskata-opera-v-sofiya