След-и

Разказите на Бонев и цигулката на Мичо Димитров сътвориха нов сетивен свят в „Тракарт“

Премиера на новата книга на Стефан Бонев „Странните неща“

Разказите на Бонев и цигулката на Мичо Димитров сътвориха нов сетивен свят в „Тракарт“


Стефан Бонев не е заразен от болестта, засегнала голяма част от съвременна българска литература и която кара авторите да занимават читателите си с това какво са обядвали, какъв секс са правили и как са ходили до тоалетната. Това заяви проф. Клео Протохристова по време на премиерата на новата книга на Стефан Бонев „Странните неща“. Тя призна, че рядко става редактор на художествени текстове, но прочитът още на първите няколко разказа на Бонев я е накарал много бързо да превъзмогне колебанията си. Според нея, разходката, на която авторът кани читателя си, бяга от популярните, гарантирано успешни маршрути и апелира към собствената му способност за съпричастие, смирение и доброта. Издателят Надя Фурнаджиева, похвали целия екип на „Летера“, чийто щемпел носи сборникът, но най-вече графичния дизайнер Васил Киров, за невероятното художествено оформление на книгата. Тя благодари и на хората, дали своя принос за издаването на „Странните неща“: Димитър Георгиев от „Роза импекс“, проф. Димитър Димитров, ректор на ВУАРР, Юлия Вълкова от „Винеропе“ и Жорж Трак, който освен подкрепа за самата книга, даде своя принос и за нейното представяне.

С виртуозните си изпълнения цигуларят Мичо Димитров, обявен за Музикант на годината на България за 2013-а година, придаде класически музикален привкус на литературната среща, допълвайки изящния прочит на Боневите творби, направен от актрисата от Драматичен театър – Пловдив, Мария Генчева. Изненадата си от развитието на Бонев изрази и проф. Огнян Сапарев, редактор на първата му издадена книга „Разкази за двама“. Той констатира, че авторът е станал много по-лиричен в изказа си и направи сравнение на част от разказите му с приказността на Андерсен.

Председателят на пловдивския Общински съвет, арх. Илко Николов, изненада всички в залата, не само с появата си, но и с добрите думи за разказите на Стефан Бонев, част от които вече прочел с огромно удоволствие. Някои от заклетите почитатели на писателя обаче си спомниха, че той е бил и на премиерата на предишната книга на Бонев „Пред прага на храма“ през 2012 г.

„Странните неща” е четвъртият сборник на Стефан Бонев и вече е по рафтовете на книжарниците. В нея разказвачът е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва проф. Протохристова.


Автор:
13.05.2015 г. 17:11
Посетено: 844
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21421-razkazite-na-bonev-i-tsigulkata-na-micho-dimitrov-satvoriha-nov-setiven-svyat-v-trakart