След-и

"Сливенски огньове" 2015

Майски културни празници в Сливен

Община Сливен възобнови преди няколко години и продължава традицията за провеждане на емблематичните за националния културен живот от миналото и днес Майски празници „Сливенски огньове”. Те се увенчаваха с присъствието на най-изтъкнати автори от столицата и страната в различните жанрове и направления изкуство, като тази година поставиха  вече началото на поредица интересни прояви, които ще привличат почитателите в майските дни на 2015 г. Те са организирани от община Сливен, отдел „Образование, култура и вероизповедания” и културните институти на града. Видни деятели в тази сфера, като скулпторът Стефан Пейчев, писателите Константин Константинов, Елисавета Багряна, Дамян Дамянов и Станка Пенчева, художниците Дечко Узунов, Светлин Русев и други творци са присъствали на културното събитие и запалвали тържествения му огън през годините, удостоени с Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на общината.

От 5 май Сливен е притегателно място за културните инициативи от богатата програма, която започна с изявите на най-малките – децата на Сливен, фолклорните детски и младежки колективи. Няколко концерта и изложба на скулптора Светослав Милев, чиито творчески търсения бяха задълбочено представени от поета и журналист Петър Сяров, предшестваха запалването на символния огън.

В голямата зала на Драматичен театър „Стефан Киров” се състоя тържество по повод откриването на Майските културни празници „Сливенски огньове”, на което кметът, инж. Кольо Милев, отправи поздрав към жителите и гостите на „воеводския град”: „Майските дни на културата ще покажат още веднаж, че Сливен е средище на талантливи личности и будни умове. Фестивалите, изложбите, концертите, гостите от различни места – всички ще допринесат за уникалната празнична атмосфера през този месец. Тя нямаше да е възможна както без творците, така и без нашата публика. Именно тя е стожерът на културния живот в Сливен. Сливенската публика винаги е била достатъчно зряла, за да разбира, че инвестициите в културни прояви не са лукс, а потребност, която трябва да бъде удовлетворена”, подчерта градоначалникът.

Сливенският симфоничен оркестър, под диригентството на Диан Чобанов, съпричасти присъстващите към празника с изпълненията си - при участието на оперните певци Симона Кодева (сопрано), Ивайло Джуров (бас), Иван Момиров (тенор) и Петър Данаилов (баритон), представили части от оперите „Травиата”, „Кармен”, „Дон Карлос”, „Севилският бръснар”. В залата прозвуча песента „Дърво на любовта”, посветена на Европейското дърво на годината 2014 – Старият бряст, изпълнена от Тони Димитрова (текст Н. Комедвенска, музика Хайгашод Агасян).   

Културното събитие по запалването на символния огън бе „пренесено” на цялостно обновения площад „Хаджи Димитър”, състояло се под светлината на факлите, носени от ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и илюминациите от празничната заря. Поетите Деньо Денев и Валентина Радинска, носители на наградата „Добри Чинтулов” за 2013 и 2014 г., и кметът на града осъществиха ритуала „по запалването на огъня” пред стотиците събрали се почитатели на изкуствата.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.05.2015 г. 02:12
Посетено:
1072
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21362-slivenski-ognyove-2015