След-и

Аплодисменти за „Живият Валери Петров“

95 години от рождението на поета

Аплодисменти за „Живият Валери Петров“

На снимката: Мирослав Боршош (директор на НДК) и писателят Иван Гранитски (издател).
Фото: © Sofia Ars Net


Хилядите почитатели на Валери Петров все още не могат да приемат факта, че той вече пише стиховете си в света на „Хвърчащите хора“ и препълниха зала 7 на НДК вечерта на 22 април, когато поетът щеше да навърши 95 години.

Издателят Иван Гранитски водеше вечерта, като акцентът беше в представянето на най-новия, шести том с творби на Валери Петров „Стихотворения 2007-2013“, отпечатан с подкрепата на Националния център за книгата (НЦК) към НДК.

Директорът на НДК Мирослав Боршош каза: „За мен поезията на Валери Петров винаги е била чудо. Единственото чудо, което е възможно. Толкова леко и фино да се изричат думи! Никога не съм вярвал, че аз бих могъл да бъда част от такова чудо. Но ето сега това е първата книга, която нашият нов център издава, надявам се, че тя поставя началото на дълга поредица от книги на български автори. Сигурен съм, че за много от вас е достатъчно да си тръгнат с тези стихотворения и, разтваряйки тази книга, те ще видят, че чудесата са възможни!“

Впечатляващ артистичен рецитал по стихове на Валери Петров изнесе актьорът Вели Чаушев, изпратен с дълго нестихващи аплодисменти.

Анжел Вагенщайн каза: „Дълго врече бяхме заедно с Валери... Дълго се опитвахме да се учим от него. Най-важното, което той ни завеща, беше дълбинната му доброта. Неговата нежност като човек, неговата вяра, понякога наивна, че в края на краищата нещата ще се оправят, колкото и да са тъжни в момента. С него сме имали много колебания. Но никога не сме се колебали в едно – че мечтите ни са наляво. С изключение на един единствен път! Тогава усетих неговото съмнение – бяхме в Палестина и много се съмнявахме – къде е истината. На левия или на дясния бряг нарека Йордан? Къде е истината, кой има право и кой се намесва в история, без да има право... Срещата ми с Валери Петров е най-паметната среща в живота ми.“

Иван Гранитски отдаде заслужено внимание и на оформителите на шестте тома избрани произведения на В. Петров: портретът му на корицата е дело на Димитър Киров, оформителите на всички томове са Петър Добрев и Кънчо Кънев, дългогодишен редактор на изданията е Валерия Симеонова.

Иван Гранитски припомни и огромното преводаческо дело на поета.

На тържеството присъстваха дъщерята на поета Бояна Петров, проф. Иво Хаджимишев (негов зет), внуци и правнуци.

Сред публика бяха още: Георги Йорданов (бивш министър на културата), проф. Чавдар Добрев, писателите Кольо Георгиев, Найден Вълчев, Петър Анастасов, Евтим Евтимов, Романьола Мирославова, Елена Алекова и още много други творци.

Вечерта беше организирана от издателство „Захарий Стоянов“, Съюза на българските писатели и Националния дворец на културата.

Свои послания към паметната вечер изпратиха Михаил Миков (председател на Националния съвет на БСП), Боян Ангелов (председател на СБП), Снежана Тодорова (председател на СБЖ), както и писма от 17 български кмета.

Беше прочетено писмо до Столична община, инициирано от стотина български интелектуалци, с което се предлага Столичният общински съвет да приеме решение да се постави паметна плоча на дома на Валери Петров на ул. „Елин Пелин“ №6, както и да се постави мраморен блок в Борисовата градина, където години наред на 1 май са раздавали автографи известни български писатели, много от които вече пребивават в космическото измерение.

Предстоят още подобни вечери в памет на Валери Петров, организирани от НАТФИЗ, БАН и други организации.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
23.04.2015 г. 19:27
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/21276-aplodismenti-za-zhiviyat-valeri-petrov