След-и

Сливен - духовен и „четящ град”

Традиции и приемственост

◊ ИНИЦИАТИВИ И УЧАСТНИЦИ

РБ „Сава Доброплодни” и ОНЧ „Зора” в Сливен - утвърдени средища на духовност в миналото и днес, станаха инициатори на редица  културни прояви - Деня на книгата и авторското право и националната кампания „Четяща България”.
      
В „Маратона на четящите хора”, организиран от СБИР и библиотеките в страната и под патронажа на г-жа Зорка Първанова, се включи и библиотека „Зора” с четения, чието начало постави в храм „Св. Димитър” Н. В. П. сливенският митрополит Йоаникий. Те продължиха с участието на зам.-областния управител Д. Йорданов, който прочете есето на Д. Дамянов за България, на О. Кънева – зам.-кмет, по читалища, с включване на участниците в класа по литературно творчество към ОШИ „М. Тодоров” и на ръководителката им Е. Генова, по училища и т.н. Инициативата на четенето бе подета и от институцията-партньор на „Зора” - Публичната библиотека в гр. Пелла, щата Айова, САЩ.


◊ ЗА ДЕЦАТА

„Отворените врати” на Регионалната библиотека „Сава Доброплодни”, чрез театралните представления и „вълшебния свят на приказките” станаха притегателно място за малките читатели, в работата с които културното средище има традиции с ежегодно провежданите литературни конкурси, карнавали и Международния фестивал на детската книга.

В дните на „Четяща България” за младите хора бяха организирани ”екскурзии в библиотеката”, викторина „Познаваме ли нашата библиотека”, срещи с учащи се за запознаване с книжовните й фондове, базата данни и информационни възможности за демонстриране на съвременните условия за работа с читателите. Пред журналисти, студенти от Техническия университет в Сливен и гости бе „открит” новият сайт на РБ „Сава Доброплодни” и демонстрирано пълно автоматизирано обслужване по модул WINISIS. Зам.-областната управителка Ф. Мустафова връчи дарение - комплекти с книги за читалищни библиотеки на сливенския регион от „Златната колекция на ХХ век”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.04.2006 г. 01:00
Етикети:
Посетено:
524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2117-sliven-duhoven-i-chetyasht-grad