След-и

A prima vista – премиера на „Антология на българската поезия – ХХІ век“

A prima vista – премиера на „Антология на българската поезия – ХХІ век“
На снимката: Захари Иванов връчва на Йорданка Фандъкова един специален екземпляр от антологията, в който своя автограф са поставили известни български поети.


На 17 март 2015 г. в Централния военен клуб (София) беше представен уникален по своя обем, тематичност, стилово богатство и лирически интонации сборник: „Антология на българската поезия – ХХІ век“ (2015, Издание на ИК „Световете“ и Асоциация на софийските писатели).

Премиерата носеше логото A prima vista, реализирайки един напълно импровизиран формат (идея на издателя Захари Иванов, поет и преводач), в който се включиха Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и актьорите Славчо Пеев и Жанет Иванова, под артистичното ръководство на водещата Райна Йотова.

Специален гост на събитието беше кметът на София Йорданка Фандъкова, която сподели: „За мен е огромна чест да бъда тази вечер тук. Нашата задача винаги е била да подкрепяме важни културни проекти... София се включи в голямото семейство на творческите градове към ЮНЕСКО, като стана Столица на киното... Смятам, че и литературата трябва скоро да намери своето място в подобни инициативи. Годишно Столична община отделя за финансиране на български книги повече от 150 000 лв. Ще продължи и за напред! Желая успех на изданието!“

Издателят Захари Иванов представи редколегията, работила по подбора на авторите и творбите: проф. Михаил Неделчев, Васил Сотиров, Максим Максимов, Федя Филкова, Маргарита Петкова, Анжела Димчева, Ивайло Диманов, както и Георги Гълов (отговорен за изданието).

Захари Иванов каза: „Снощи гледах едно телевизионно предаване „Като две капки вода“. Ако за телевизионния екран е важно да приличаш като две капки вода на другия, то за поезията е жизнено важно да си различен от другия. Нашата антология отговаря на въпроса колко богата и различна е българската поезия сега. Разликата е в красотата, приликата е в смъртта. Дано читателите намерят своите различни поети...“

Захари Иванов показа подобно издание, обхващащо цялата поетическа палитра отпреди 100 години, и прочете откъс от предговора му. Той изтъкна, че в днешния сборник е събрана армията на българските поети, като всеки сам е изпратил своя подборка от стихове. Единственото условие е било авторите да имат издадена поне една книга в новия век. „Благодаря на вас, авторите, че изтъкахте килима на тази антология. Благодаря на г-жа Фандъкова за цялостната ѝ подкрепа към културата на България.“

Последваха няколко изпълнения на „Софийски солисти“ и рецитал по творби на включените в книгата поети, които бяха избирани на лотариен принцип от гостите в залата – за този невиждан досега формат се грижеше Райна Йотова, която обикаляше залата с елегантна кошница в ръка, събрала имената на всичките 258 поети. Така по случаен жребий прозвучаха стихотворения от Янислав Янков, Добромир Банев, Цветанка Еленкова, Иван Здравков, Слави Георгиев, Рада Панчовска, Георги Миланов, Рада Александрова, Калин Терзийски.


Захари Иванов връчи на Йорданка Фандъкова един специален екземпляр от антологията, в който своя автограф са поставили известни български поети.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
18.03.2015 г. 22:14