След-и

Читалище "Васил Левски" почете патрона си с конкурс-рецитал

Ученици рецитират стихове за Дякона

Читалище "Васил Левски" почете патрона си с конкурс-рецитал

Росалинда Красимирова с награда от конкурса, сн. авторът


На 19 февруари читалище "Васил Левски" - Русе почете паметта на патрона си с тематичен конкурс-рецитал. Съорганизатор на хубавата инициатива е ОУ "Никола Обретенов", чиито възпитаници от пети и шести клас се изявиха като рецитатори. Салонът на читалището се изпълни с ученици, подкрепящи участниците в конкурса. Оказа се, че да се рецитират стихове за Дякона не е лесно и е необходима сериозна подготовка и талант. В това се убеди не само младата аудитория, но и шестчленното жури.

Нелека беше задачата да се определи кой е най-добрият рецитатор. Сред 25-те участници шестокласничката Росалинда Красимирова с артистично присъствие и чар на сцената показа, че поезията за великия българин докосва сърцето на всеки, когато словото е пропито с любов и преклонение. Прекрасното й изпълнение на стихотворението "Идеал" от Елисавета Багряна грабна вниманието и на най-шумната част от публиката. Алекс Ботев като рецитатор за пореден път доказа, че Левски е икона, пред която всеки трябва да сведе глава. Единствената малка участничка, осмелила се да участва в конкурса, беше първокласничката Александра Атанасова. Тя засрами по-големите батковци и какички с безпогрешно наученото стихотворение "Левски", чийто автор е Цветан Ангелов. И най-вече заслужи аплодисментите на публиката. Журито присъди първо място на Росалинда Красимирова, второ - Алекс Ботев и трето - на малката Александра Атанасова.

Председателят на НЧ "Васил Левски" Тодор Кръстев връчи парична награда и книги за най-добрите рецитатори, а останалите участници поощри с грамоти. Нестандартната идея на читалищното ръководство да предизвика учениците да рецитират стихове за Дякона заслужава адмирации. Театралната сцена с декор и прожектори помогнаха на момичетата и момчетата да се почувстват като истински артисти и да усетят магията на сценичното изкуство. И не на последно място директорът на ОУ "Никола Обретенов" Емил Тюлеков и учителите са приятно изненадани от таланта на своите възпитаници.



Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
22.02.2015 г. 15:02
Посетено:
1458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20887-chitalishte-vasil-levski-pochete-patrona-si-s-konkurs-retsital