След-и

Обич безумна и свята

Най-великият любовен триъгълник в родната култура – Дора Габе – Боян Пенев – Елисавета Багряна

Обич безумна и свята

На снимката: Издателят Пламен Тотев.
Фото: © Sofia Ars Net


"Обич безумна и свята" - тази нова книга (издание на „Персей”) вече взриви общественото пространство. На премиерата, състояла се на 10 февруари в музея „Н. Й. Вапцаров”, бяха разкрити сензационни факти около ролята на Елисавета Багряна в процеса срещу Никола Вапцаров през юли 1942 г. Дълги години литературните историци бяха разделени около реалната подкрепа на Багряна за Вапцаров. Несправедливо ѝ беше прикачен етикетът „предателка на Вапцаров“. Сега в книгата „Обич безумна и свята” е публикуван официален документ, предоставен от певицата Нона Йотова, която е открила наскоро писмо на Елисавета Багряна до полковник Кръстю Кръстев (бивш главен редактор на в. „Народна армия”). Самият полковник е баща на Нона Йотова – години след неговата кончина тя открива писмото, което беше прочетено на премиерата.

От него става ясно, че на всички въпроси за художествените качества на поезията на Вапцаров, за патриотизма му, както и дали го познава, Багряна отговаря с „Да!”, т.е. изказва безусловна подкрепа за поета. Факт, който е можело да бъде потвърден и от Младен Исаев, който също е бил сред обвинените. Багряна е свидетелствала в положителна светлина и за него. Остава тайна защо чак през 1962 г. Багряна изпраща това писмо до редакцията на в. „Народна армия”, защо то не е било публикувано и защо литературните изследователи не са били запознати с него. То отдавна щеше да изчисти името ѝ от клеветата.

 

В луксозното томче читателите ще прочетат подробно за любовните истории на Боян Пенев с двете поетеси, както и за други любопитни връзки, влияния, вдъхновения, възходи и падения на тези две най-велики дами на българската поезия. Изданието е наситено с множество архивни снимки, стихове, писма между любовниците, свидетелства за огромното влияние на поетесите в европейския културен ареал.

По повод премиерата в музея на Вапцаров беше подредена изложба от документи и снимки – можеха също да бъдат видени: писалищната маса на Боян Пенев, парфюма на Дора Габе, шал и значка на Багряна. Книгата беше представена от издателя Пламен Тотев, съставител е Людмила Габровска, художник – Ралица Денчева. Стиховете на Елисавета Багряна и Дора Габе звучаха в изпълнение на Нона Йотова.

На премиерата Пламен Тотев направи преглед на всички издания, които издателство „Персей” предлага винаги в навечерието на 14 февруари вече 10 години: „Идеята ни е била читателите да прочета с нови очи за факти, които се учат в училище, за житейските обстоятелства, които са родили тези любовни шедьоври. Така направихме „Обичам те” (Световни любовни шедьоври), „Само за теб” (Българска женска любовна лирика), „Ти си любовта” (Евтим Евтимов), „И сенките ни тихо ще се слеят” (Пенчо Славейков и Мара Белчева), „Да те жадувам” (Шедьоври на българската любовна лирика), „Аз искам да те помня все така” (Димчо Дебелянов), „Светът е за двама” (Сонети за любовта), „Обичам те” (Шедьоври на световната любовна лирика), „Пенчо Славейков и Мара Белчева”, „Ако ти си отидеш за миг” (Евтим Евтимов и Петя Йорданова), „Не бой се и ела” (любовните истории на Яворов), „Копие, захвърлено с любов” (Микеланджело). Сега новата книга се опитва освен да припомни стиховете и конкретните поводи за написването им, да разкрие и неизвестни факти: искахме да дадем думата на Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев сами да разкажат за житейските обстоятелства – чрез писма, стихове, архивни материали, спомени на съвременници. Целта ни е чрез любопитните истории да предизвикаме интереса на новите читатели към това забележително творчество.“

Пламен Тотев описа някои пикантни моменти от биографията на Дора Габе (разделите и събиранията ѝ с Боян Пенев заради неговите изневери, личната ѝ трагедия с аборт, развода ѝ заради раждането на незаконно дете на Боян Пенев от една негова студентка). По същия начин в книгата е проследен романсът на Елисавета Багряна с Боян Пенев, който умира след операция от апендицит един месец преди бракоразводното дело с Дора Габе и брака си с Багряна.

Беше подчертано, че десетилетия след това и двете поетеси са приятелки, появяват се на обществени събития под ръка и ревниво бранят паметта за величието на своя любим. Определят ги като вечните съперници. Взаимоотношенията им са много сложни, всяка една отстоява своя характер и творчески натюрел.

В книгата е проследена и връзката на Витеслав Незвал с Дора Габе, която под негово влияние научава чешки език и превежда множество произведения на български език.

Внучката на Багряна – Елисавета Шапкарева, която работи в Столичната библиотека, показа няколко първи издания на нейни книги – истинска библиографска рядкост: първо издание на пиесата „Госпожата” (написана заедно с Матвей Вълев), първи и втори издания на „Вечната и святата”, „Сърце човешко”, „Звезда на моряка”, някои от тях с автограф от Багряна.


Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
11.02.2015 г. 14:18
Посетено:
2101
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20823-obich-bezumna-i-svyata