След-и

Мартеници от плъст представя Цветанка Атанасова

Поредната й пета изложба е посветена на "традицията с усмивка"

Мартеници от плъст представя Цветанка Атанасова

На снимката: Ученици наблюдават изработването на мартеница от плъст


"Мартеницата, традиция с усмивка" е мотото на петата самостоятелна изложба на Цветанка Атанасова. От 1 до 14 февруари в малката изложбена зала на улица „Борисова“ №6 в Русе приложничката представя богатия свят на мартеницата. Авторката има много почитатели и винаги ги изненадва с уникални модели, в които е вплела търпение, любов и безгранична фантазия. Традиционните усукани конци са допълнени с дървени копчета или мъниста, цветни мотиви.

Ефектните сувенири са различни, те са свежи брошки или пана за стена, вълнените конци се преплитат в мартенски венец, весели слънца или пъстри пеперуди. Пролетното настроение в малката изложбена зала грее от всяко пано и заразява с усмивка посетителите.

Цветанка Атанасова подготви за почитателите си мартеници от плъст, в които умело комбинира традиция и съвременност. Импровизираните курсове по плъст през почивните дни привлякоха не само любознателните възрастни, но и ученици. Майсторката им припомни позабравената техника иглонабиване и как с помощта на иглите вълнените конци се преобразяват в стилни мартеници.

И като послание към всички, Цветанка Атанасова припомня, че Баба Марта все пак успява за един ден да обедини българите с емблематичните Пижо и Пенда, слънчева усмивка и хубаво настроение.Автор: Лилия Рачева
10.02.2015 г. 20:53
Посетено: 1491
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20820-martenitsi-ot-plast-predstavya-tsvetanka-atanasova