След-и

Райна Йотова – Владетелката на синята мъгла

Творческа вечер на Райна Йотова

Райна Йотова – Владетелката на синята мъгла

Райна Йотова пред две свои картини по време на творческата вечер.
Фото: Анжела Димчева, Sofia Ars Net


Най-верните почитатели на радиолегендата Райна Йотова уважиха нейната творческа вечер в залата с огледалата на НЧ „Хармония” (район „Овча Купел”, София) на 28 януари 2015 г. Беше представена изложба от нейни картини, звучаха стиховете ѝ, част от подготвена за печат стихосбирка. Събитието бе от поредицата „В света на огледалата”, а пред публиката тя разказа за трудностите и сладостите на журналистическата професия, за пътуванията си до Венеция и Виена, за срещите си с велики хора на изкуството.

За непосветените ще кажем, че Райна Йотова беше удостоена с Наградата на Столична община в област „Журналистика” през 2014 г., по повод 20-годишнината на нейното емблематично предаване „В часа на синята мъгла” (Дарик радио). В него тя е реализирала около 3000 големи интервюта със значими фигури от българската и европейска култура: оперните звезди Николай Гяуров, Мирела Френи, Христина Ангелакова, Гена Димитрова, Галя Йончева, Александрина Милчева, Калуди Калудов, Александрина Пендачанска, Ина Кънчева; художниците Кольо Карамфилов, Светлин Русев, Георги Божилов-Слона, Христо Стефанов, Анри Кулев, Андрей Даниел, Никола Манев, големите испански художници Тейшидор и Салинас; писателите Николай Кънчев, Христо Фотев, Антон Дончев, Валентина Радинска, Михаил Неделчев, Иван Теофилов, Михаил Белчев; актьорите Георги Черкелов, Таня Масалитинова, Георги Георгиев-Гец, Катя Паскалева, Стефан Мавродиев, Невена Коканова, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Ириней Константинов, Цветана Манева, Анета Сотирова, Тодор Колев, Джоко Росич, Мария Стефанова, Валентин Ганев, Бойка Велкова, Чочо Попйорданов, легендата Армен Джигарханян и сърбина Любиша Самарджич; големите режисьори Крикор Азарян, Рангел Вълчанов, Теди Москов, Бойко Илиев, Андрей Слабаков, Пламен Масларов; певците Васил Петров, Орлин Павлов, Белослава, Камелия Тодорова; инструменталистите Владимир Владигеров, Васко Василев, Веско Ешкенази, Мария Принц, Теодосий Спасов, проф. Димо Димов, проф. Виктор Чучков, проф. Атанас Куртев; диригентите акад. Христо Недялков, Максим Ешкенази, Вили Казасян и Лучано ди Мартено; поетът и музикантът Константин Казански; видните дейци на културата Христо Друмев и проф. Аксиния Джурова. Чести гости  са били посланиците на Франция, Япония, Русия, Испания, Израел, САЩ, Австрия, Германия, както и кметът на София Йорданка Фндъкова.

Райна Йотова казва за себе си: „Аз съм страдание, обвито в панделка”. Но точно това страдание я предизвиква да твори, в което се убедиха присъстващите, слушайки нейните стихове и наслаждавайки се на живописните ѝ платна от няколко цикъла: „Моята несбъдната Венеция”, „Градините”, „Двореца в Балчик”, „Нощно море” и др.

Райна Йотова подари на НЧ „Хармония” своята картина „Венециански приказки”: „Благодаря, приятели, вие сте моите опорни точки. Тази картина е за вас и за всички, които идват тук.”

В разказа на Райна Йотова изпъкна впечатлението ѝ от артистизма на Виена, която „мирише на кафе и изкуство”, а цялото визуално пространство е наситено с достъпни знаци на култура, което е политика на виенската община – да бъде изкуството всекидневие за хората.

В естествената беседа на журналистката прозвуча и едно нейно неслучайно наблюдение: „Благодарността идва най-често там, където най-малко очакваме! Медиите днес са заети с клаустрофобични новини и предимно с бизнес. Затова още повече съм щастлива, че колеги и приятели като вас уважават дейността ми. Опорните точки са между обикновените хора. Има надежда, че ще ни бъде. Все повече усещам, че така рекламираните "лектори по маркетинг на духа и корпоративни комуникации” са нещо изкуствено. Само личната връзка и любов в семейството и между приятелите са продуктивната ценност."

За музикалната атмосфера (джаз и евъргрийн мелодии) се грижеше Юлиан Янев (пианист, композитор, аранжор и преподавател в НБУ).

* * *

Райна Йотова е родена през 1966 г. в София. Тя е магистър по журналистика от СУ „Кл. Охридски“, специализирала е радио и телевизионна журналистика и културология. Притежава сертификат по психоанализа и психодрама от НБУ. В момента е докторант към катедра КИН в УниБит.

Опитът ѝ като журналист е 25-годишен – водещ и редактор в радио, телевизия и печатни издания. Легендарното ѝ авторско предаване „В часа на синята мъгла“ по Дарик радио е вече на 20 години и е най-дълго просъществувалият радиоформат за култура.

Има 7 самостоятелни изложби, реализирани в България, участвала е и в общи изложби. През последните години реализира няколко кураторски проекта с група художници: „На Шагал с любов“, реализиран съвместно с австрийското посолство и сп. „Дипломатически преглед“; „Петият сезон“, посветен на Христо Фотев и на морето, на художниците, които са обичали поезията му; „Петият елемент“ с 23 художници – мултимедия, инсталации, четирите елемента на природата.

Носителка е на десетки награди, отличия и грамоти от медийни фестивали и културни форуми. Автор е на рецензии за изложби и статии в областта на всички видове творчески дейности и културни практики. Член е на Обществения съвет към Министерството на културата. Научните и преподавателските ѝ интереси са свързани с мястото, ролята и значимостта на културното наследство като традиция и съвременност, с информационната среда, с културния туризъм, с управленските и културни практики, с изкуството и културата като приоритет.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
31.01.2015 г. 19:36
Етикети:
Посетено:
2601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20745-rayna-yotova-vladetelkata-na-sinyata-magla