След-и

Честванията на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев започнаха със световна музикална премиера

„Аз никога не съм търсил онези страни на българския живот, които трябва да бъдат оплюти. Търсил съм малкото, което може да бъде похвалено.” - Петър Увалиев

Честванията на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев започнаха със световна музикална премиера


Вчера тържествено бе дадено началото на юбилейните чествания на 100-годишнината от рождението на големия български интелектуалец - емигрант Петър Увалиев, известен извън родината си и като Пиер Рув.

Поредицата от събития започна с откриване на паметна плоча на ул. „Кърниградска“ № 1 в София, където е бил родният дом на Петър Увалиев. На събитието присъстваха г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, г-н Тодор Танев, министърът на образованието, г-н Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община,  съпругата и дъщерята на майстора на българското слово, както и много ръководители на дипломатически мисии, творчески съюзи, нестопански организации, представители на правителството и държавната администрация.

Отбелязването на юбилея продължи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където в 16:00 ч. се проведе официално тържество, организирано от Софийския университет и Фондация „Увалиеви“. Там бе представена световната премиера на композицията за пиано и цигулка „През студения дим”. Тя е посветена на Петър Увалиев и е написана от номинираната за „Грами”  през 2013–2014 г. Добринка Табакова. Творбата бе изпълнена от пианиста Лъчезар Станков и цигуларя Иво Станков, които живеят и работят във Великобритания и организират там традиционния вече Лондонски фестивал на българската култура.

Минути преди премиерата, в централното фоайе на Ректората, гостите на събитието имаха възможност да се насладят на фотоизложбата на Иво Хаджимишев, която той е посветил на живота и дейността на големия българин.

Тържеството продължи в Аула Магна, където бе излъчен откъс от архивния запис на БНТ „Похвално слово за българското слово“, произнесено на 24 май 1995 г. от Петър Увалиев. Приветствия отправиха ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. Възпоменателно слово изнесе акад. Светлин Русев. В рамките на събитието бе валидирана и пощенска марка, посветена на 100-годишнината.

Съпругата на Петър Увалиев, г-жа Соня Рув-Увалиева, и неговата дъщеря, Мила-Георгина, представиха събитията, които Фондация „Увалиеви“ и Инициативният обществен съвет за отбелязване на годишнината планират в предстоящите месеци. Честването ще протече под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, както и на Министерството на външните работи.


За Петър Увалиев (познат още като Пиер Рув)

Дипломат, автор, театрал, семиотик, университетски преподавател и преди всичко българин и родолюбец, и то „не по занаят, а на инат”, Петър Увалиев от дете до сетния си дъх вярва, че България и Европа са неделими. Доказва го с яркия си и многопосочен жизнен път. Макар и в емиграция, като „езиков сирак” (както сам се нарича) той и приживе, и след смъртта си е висок духовен пример и професионален връх за няколко поколения българи. Невидим, деликатен и официозно премълчан, но същевременно последователен, категоричен и упорит, неговият принос в развитието на българските медии, култура и изкуства е значим и съзидателен.
 
„Аз никога не съм търсил онези страни на българския живот, които трябва да бъдат оплюти” – споделя той в една от радиоизявите си. – „Защото те нарушаваха и собственото ми самочувствие. Търсил съм малкото, което може да бъде похвалено.”


Автор:
Организаторите
Публикация:
13.01.2015 г. 13:58
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20632-chestvaniyata-na-100-godishninata-ot-rozhdenieto-na-petar-uvaliev-zapochnaha-sas-svetovna-muzikalna-premiera