След-и

Проект „Пътуване през времето, във времето и с времето” в Сливен

Тържествено откриване на историческата крепост „Туида”

В препълнената заседателна зала на община Сливен ръководителите на „интегрирания проект за природни, културни и исторически забележителности” представиха развоя му чрез мултимедия, обосноваване на целите и етапите на реализирането му. В присъствието на журналисти, кметът на града инж. Кольо Милев, зам.-кметът по проектите инж. Румен Стоилов и директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков изразиха задоволство от съвместната дейност по осъществяване на респектиращия проект за превръщане на късноантичната и средновековна крепост „Туида” в един от акцентите на туристическата инфраструктура в Сливен. Проектът бе изпълнен по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.” и е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  и  държавния бюджет на Република България. Чувството на задоволство от реставрирането на значимия паметник от историческото наследство пролича в думите на кмета К. Милев: „Горд съм, че Сливен вече може да се похвали с реновирана историческа забележителност, достъпна за всички граждани и гости на града – крепостта „Туида”; с облагородяване на околното й пространство и превръщането й в основна туристическа забележителност в региона”.
            
Крепостта води началото си от късната античност и е разположена в североизточната част на града (кв. „Ново село”), на хълма „Хисарлъка”. Тракийски племена, антични римляни и средновековни българи са обитавали местността в миналото. По време на Римската империя, Ранновизантийската империя и Средновековната българска държава крепостта е имала ключови функции в отбраната. По твърдение на археолозите, в източната част на крепостта е разкрит култов комплекс със значима научна стойност: („трикорабна едноаксидна базилика с внушителни размери и шестконхален баптистерий с писцина, печат на княз Борис I, колективна находка от железни оръдия на труда, костени предмети и накити, керамика, монети”. Датирана към средата на IV в., тя функционира до 13-ото столетие.
            
Промяната на историческата забележителност след реновирането обоснова ръководителят на проекта, инж. Румен Стоилов: „Вярвам, че свършихме добра работа при превръщането на Туида от едно необлагородено поле на разкопки в съвременен туристически обект, който би могъл да стане един от символите на града ни. В момента крепостта е едно изключително атрактивно място, към което не би останал безразличен нито един посетител”.
             
Финансовата стойност на проекта е 5 035 569,64 лв., при съфинансиране от ЕФРР над 4 млн. лв., от държавния бюджет в размер на 740 х. лв. и чрез собствен принос от община Сливен - за сумата 101802,71 лв. Възстановителните работи са насочени за реставрация, консервация и експониране на откритите от 1982 година до настоящия момент находки, както и за доизграждане  стените на съоръжението до нивата на осъществените през визирания исторически период (80-те години на XX в.) разкопки. Гостите на културно-историческата забележителност ще могат да разгледат възстановената антична сцена, построената Къща на виното, макети на воини в реални размери, бойни оръжия и др., като част от „експозицията на средновековно оборудване и снаряжение”. В културно-историческия комплекс са предвидени също Летен театър и информационен център, приложение на нови, съвременни подходи за оформяне на пространството чрез алеи, озеленяване, художествено осветление на части от крепостта и др. Забележителностите на комплекса ще бъдат показвани на посетителите от обучените, със  средства по проекта, екскурзоводи и аниматори (8 общо).
             
Чрез съвместните усилия на община Сливен и РИМ, бе поставено и началото за съвместните „студентски практики” на обучаващи се историци и археолози от университетите в Мелитопол и Велико Търново. Тяхната дейност през лятото на 2014 година бе увенчана с респектиращи находки (основи на жилище от ранносредновековния период, както и на „златна юстинианка” - сечена от времето на Юстиниан I  монета).
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.12.2014 г. 14:09
Посетено:
1209
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20595-proekt-patuvane-prez-vremeto-vav-vremeto-i-s-vremeto-v-sliven