След-и

Коледно междучасие в читалище "Христо Ботев - 1908"

Как се правят сурвакнички и какво вещае Игнажден научиха учениците от клуб "Бит и традиции на българина"

Коледно междучасие в читалище "Христо Ботев - 1908"

10-годишният Боян с поредната си сурвакница, сн. авторът

 

Как се правят сурвакнички и какво вещае Игнажден научиха учениците от клуб "Бит и традиции на българина" при Основно училище "Васил Априлов" - Русе. Дни преди коледните празници, на 19 декември малките етнографи се срещнаха с председателката на читалище "Христо Ботев -1908" Вяра Косева. Тя им разказа за така наречената мълчана вода, носена от момите, как се приготвя квас и как се меси вкусния обреден хляб; за подготовката на празничната трапеза на българина на Бъдни вечер и Коледа. Оказа се, че все още има какво да се научи, категорични бяха момичетата и момчетата и тяхната ръководителка Корнелия Петкова. Слушаха за грижовните стопани каква празнична трапеза са подготвяли, защо софрата им е била върху слама и защо се е палел Бъдник само от дъб или круша в огнището. Учениците също се бяха подготвили за така нареченото "Читалищно междучасие". Информацията им обаче се оказа оскъдна, тъй като Вяра Косева ги изненада с любопитни факти за обичаи, характерни за Североизточна България.

След увлекателната беседа, салонът на читалището се превърна в истинска работилница. Две по две момичета и момчета се заеха да украсяват дрянови клонки, подбрани специално за тях. Нанизи с пуканки и сушени плодове накичиха сурвакниците, а вълнените конци моментално се превърнаха в палави пискюли. 10-годишният Боян първи се справи с нелеката задача да украси жилавото клонче. Четвъртокласникът сподели, че всяка нова година посреща със своя сурвакничка и винаги му е приятно да изработва различни украси. А часовете в клуб "Бит и традиции на българина" са му не само интересни, но и полезни, за да обогатява своите знания. И накрая стана ясно, че по-големите какички и батковци го приемат като талисман на групата.

Самодейният състав към читалището пожела на гостите весели празнични дни и изпя народни песни, докато сръчните малчугани редяха нанизи с пуканки по сурвакниците.

 

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
21.12.2014 г. 21:32
Етикети:
традицииетнографияРусе
Основно училище Васил Априлов
клуб Бит и традиции на българина
Посетено:
1321
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/20592-koledno-mezhduchasie-v-chitalishte-hristo-botev-1908